Od četrtka do sobote po Sloveniji znova dnevi cepljenja

Koronavirus 10. Jan 202212:43 > 15:06 3 komentarji

Omikron se hitro širi, v nedeljo so pristojni potrdili toliko novih okužb, kot jih na nedeljo niso že od začetka epidemije. Ker cepljenje še vedno velja za ključen ukrep, ki zmanjšuje širjenje novih okužb in preprečuje hujše oblike bolezni, je minister za zdravje Janez Poklukar napovedal nove dneve cepljenja, ki bodo po Sloveniji organizirani od četrtka, 13, januarja, do sobote, 15. januarja.

Okužbe s koronavirusom v Sloveniji ponovno naraščajo. V nedeljo smo imeli rekordno število novih okužb – 2.515 – toliko jih nismo na nedeljo potrdili že od začetka epidemije.

Od danes velja nekaj sprememb pri ukrepih. Karantena ob visokotveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, po novem traja sedem dni, ne več deset. To velja za ljudi, ki so bili v karanteno napoteni od danes. Za vstop v državo brez karantene velja skrajšana veljava testov (za tiste, ki uveljavljajo pogoj T). PCR-test po novem ne sme biti starejši od 48 ur, hitri test pa ne od 24 ur. Prav tako so v javnem potniškem prometu v veljavi omejitve števila potnikov.

Minister za zdravje Janez Poklukar je prejšnji teden omenjal možnost še krajše karantene, in sicer da bi ta trajala le pet dni. V primeru omikrona je inkubacijska doba namreč krajša, kot je bila pri predhodnih različicah. Kot je poročal Dnevnik, so mogoče tudi spremembe v testiranju s PCR-testi. Ti bi bili po novem lahko dostopni le za bolnišnično zdravljene prebivalce in druge izjeme, ni pa še znano, kdaj bi omenjene spremembe lahko stopile v veljavo.

“V teh dneh strokovnjaki NLZOH in Inštituta za mikrobiologijo pregovarjamo optimalne scenarije. Verjamem, da bomo v naslednjih dneh – če bo treba – ustrezno nadgradili sistem,” je danes na vprašanje o morebitnih spremembah pri izvajanju PCR-testiranja, pa tudi o morebitnem skrajšanju karanten odgovoril Poklukar. Poudaril je, da stroka razglablja tudi, da bi skrajšali obdobje izolacije v primeru okužbe, več pa bo znanega v prihodnjih dneh.

“Ko bo epidemija prešla vrh, bomo prešli tudi nazaj na koncept testiranja, ki smo ga imeli prej, in sicer da bodo testi plačljivi,” je še navedel Poklukar. “Samo še v januarju velja covidno potrdilo neomejeno, s februarjem bo veljalo devet mesecev,” je še spomnil Poklukar na spremembo, ki je bila napovedana že pred časom.

Delež tistih, ki potrebujejo hospitalizacijo, pri omikronu manjši

“Relativno dobra stvar pri omikronu je, da je videti, da bolezen poteka v blažji obliki oziroma da je delež tistih, pri katerih je potrebna hospitalizacija, relativno manjši,” pa je dejal nekdanji predstojnik klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Kliničnega centra v Ljubljani Franc Strle. Ponovno je pozval k upoštevanju ukrepov: vzpostavljanje ustrezne razdalje med ljudmi, prezračevanje prostorov, nezadrževanje v prostorih, kjer je veliko ljudi, opozoril je tudi na higieno rok in kašlja, nošenje mask in cepljenje.

“Po sedanjih podatkih se bo s cepljenjem zmanjšal delež tistih, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo,” je pojasnil Strle.

Od četrtka do sobote znova dnevi cepljenja

Minister za zdravje je napovedal nove dneve cepljenja, ki bodo po Sloveniji pod geslom “Stopimo skupaj, varno in zdravo naprej” potekali od četrtka, 13. januarja, do sobote, 15. januarja. Podobno kot na predhodnih dnevih cepljenja se bodo angažirali zdravstveni domovi in cepilni centri po Sloveniji, cepili pa bodo tudi na mobilnih enotah, in sicer med 8. uro zjutraj in 20. uro zvečer.

Ponovno bodo cepili brez naročanja, v primerjavi s prvimi dnevi cepljenja pa tokrat ne bodo cepili ponoči.

Dnevi cepljenja Dnevi cepljenja
Ministrstvo za zdravje, NIJZ
Dnevi cepljenja Dnevi cepljenja
Ministrstvo za zdravje, NIJZ

Omikron v 14 dneh izpodrinil delto

“Omikron je v dobrih 14 dneh praktično izpodrinil delto, zato štetje primerov nima več smisla,” je dejal Poklukar. S tako izjemnim izpodrivom bolj nalezljive različice se epidemiologi še niso srečali, je povedal. “Gremo v obdobje, ki ga v tej epidemiji še nismo doživeli.” Napovedal je posebne organizacijske izzive za družbo in gospodarstvo, saj bo omikron v kratkem zajel celotno družbo. Poklukar je navedel, da bo v naslednjih dneh omikron zajel 95 odstotkov vseh okužb s koronavirusom pri nas in da bo peti val, ki ga prinaša ta različica koronavirusa, drugačen.

Navedel je, da se je z mnogimi deležniki že pogovarjal o rešitvah za ohranjanje delovanja družbe in gospodarstva, če bo v enem trenutku v karanteni ali izolaciji večje število prebivalstva.

Cepljenje priporočeno en do šest mesecev po prebolelem covidu

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ priporoča cepljenje osebam, ki so prebolele covid-19, en do šest mesecev po preboleli bolezni. Če je bila oseba pred okužbo s koronavirusom polno cepljena, pa skupina prejem poživitvenega odmerka priporoča tri do šest mesecev po preboleli bolezni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje