Ste na koronavirus že pozabili? Nikar

Koronavirus 18. Mar 202212:37 > 20:12

Število okužb v zadnjem času v Sloveniji spet narašča, a prebuja se pomlad in tudi na ulicah postaja vse bolj živahno. V Ljubljani smo se pomešali med mimoidoče in jih vprašali, ali jih rast okužb (še) skrbi.

Da je vzdušje med ljudmi sproščeno, predvsem med mladimi, priznava Matej Horvat, vodja lokala v Trnovem. A hkrati pojasnjuje, da gostov predvsem v zadnjem času ni treba več opozarjati, naj si nadenejo zaščitne maske. Je bil pa v vsem tem času priča številnim, mogoče nenavadnim prizorom. “Opažam, da starejši ljudje, ki se bojijo korone, razkužujejo tako mizo kot skodelice in žličke. Mogoče je pa res bila ena nenavadna izkušnja, ko sem gospe prinesel rogljiček. Imela je rokavice, najprej je razkužila rokavice in nato še rogljiček,” pove in doda, da se na povečanem obisku pozna predvsem opustitev pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Zaradi boljše epidemiološke slike smo v Sloveniji sredi februarja večinoma opustili preverjanje  PCT, odpravili karantene, v šolah so lahko učenci in učitelji brez mask, odprle so se tudi diskoteke, sprostile omejitve delovnega časa lokalov, odpravljena je bila tudi omejitev, koliko ljudi je lahko v lokalu. A za zdaj v veljavi ostajajo zaščitne maske, ki so še naprej obvezne v zaprtih prostorih. Kdaj bi jih lahko sneli v javnih prostorih, torej tudi v trgovinah, je za N1 pojasnila infektologinja Mateja Logar. Več si lahko preberete TUKAJ.

Kaj pravijo mimoidoči?

Med sprehodom po središču Ljubljane smo najprej naleteli na študenta, ki priznava, da ga podrazličica omikrona BA.2 skrbi. “Ta ima značilnosti tako delte kot omikrona, ampak zdaj je v Sloveniji vse sproščeno. Upam, da bodo ljudje še naprej nosili maske in se držali priporočil.”

Eden od naših sogovornikov oceni, da “smo ljudje na koronavirus kar malo pozabili, saj ljudje radi pozabimo stvari, ki niso prijetne”. Masko nosi tudi zunaj. “Če grem sto metrov do trgovine, je ne bom snel. Sicer dosledno nosim masko, se izplača biti previden.” Drugačnega mnenja je drug moški: “Situacijo spremljam, a je čudno. Masko nosim tam, kjer je obvezno.” Doda, da ljudje dosledno in pravilno mask ne nosijo. “Te nas trenutno ne ščitijo, saj tudi notri nekateri mask ne nosijo. Čudno je vse skupaj,” še pristavi. Spet drugače pa par, ki meni, da so se ukrepi sprostili prehitro. “Midva sva cepljenja, prebolela, a naju malo to skrbi,” zato ostajata zaščitnika tako mask kot razkuževanja. Naleteli smo tudi na nosečnico, ki po eni strani ljudi, ki zaščitnih mask v notranjih prostorih, ne nosijo, razume. “Po drugi pa ne, saj moramo skrbeti drug za drugega. Mogoče ne skrbijo zase, saj menijo, da so zdravi, a jaz skrbim zase, in zato masko nosim,” pristavi. Posnetek si lahko ogledate na vrhu članka.

Tudi mlajšega sogovornika trenutni porast okužb ne skrbi. “Dvakrat sem virus prebolel, tako da se trenutno s tem ne ukvarjam,” pojasni in doda, da včasih zaide v diskoteke. “Tam ni veliko ukrepov, a vsi vemo, kako je, zato vemo, v kaj gremo.” Dekle pa oceni, da so se ljudje preveč sprostili. “Mislim, da bomo kasneje nosili posledice, bomo videli, kako bo,” zaključi.