Sirski aktivist za N1 o sirskih plačancih, ki se v Ukrajini borijo za Rusijo

Svet 17. Mar 202217:08 0 komentarjev
Sirski borci
PROFIMEDIA

Sirski aktivist in zdravnik Džamal Asad je v oddaji na hrvaški televiziji N1 spregovoril o vojni v Ukrajini ter jo primerjal z državljansko vojno v Siriji, ki traja že več kot deset let. Komentiral je tudi navedbe, da so se na bojišča v Ukrajini že odpravili tudi borci oziroma plačanci iz Sirije. Po njegovih besedah so informacije, da se na ruski strani v Ukrajini bori 40.000 sirskih borcev, točne, sirski predsednik pa je, kot je opisal, dolžnik svojega ruskega kolega.

Vojna v Ukrajini se nadaljuje in medtem ko z Zahoda prihajajo informacije, da ruska invazija ne poteka po načrtih, so vse glasnejša opozorila, da se nameravajo na bojiščih v Ukrajini boriti tudi borci z Bližnjega vzhoda, predvsem iz Sirije.

Rusija in Sirija sta tesni zaveznici. Rusija sirskega predsednika Bašarja al Asada podpira v državljanski vojni, ki je izbruhnila leta 2011, Sirija pa je med drugim na seznamu peščice držav, ki priznava neodvisnost Južne Osetije in Abhazije, podprla pa je tudi rusko priznanje neodvisnosti Donecka in Luganska tik pred začetkom vojne v Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred slabim tednom dni soglašal s tem, da se do 16.000 borcev-prostovoljcev z Bližnjega vzhoda pridruži proruskim separatistom, ki se borijo v Ukrajini. “Če vidite, da so ljudje, ki želijo prostovoljno,ne zaradi denarja, priti pomagat v Donbas, potem jim moramo dati, kar želijo, in jim pomagati priti na konfliktno območje,” je po navedbah tiskovne agencije Reuters povedal Putin.

Informacije o tem, ali oziroma koliko borcev iz Sirije se že bori v Ukrajini, so v zahodnih medijih skope, je pa o sirskih borcih v Ukrajini za N1 Hrvaška spregovoril sirski aktivist in zdravnik Džamal Asad. Po njegovih besedah so informacije, da se na ruski strani v Ukrajini bori 40.000 sirskih borcev, točne. Rusija je po njegovih besedah opremila in oborožila ljudi, ki zdaj “v Siriji varujejo interes Rusije.”

Bašar al Asad je Putinov dolžnik, je za hrvaško televizijo N1 komentiral sogovornik, Putin je sirskemu predsedniku namreč pomagal osvojiti Alep. Če bi to strateško pomembno mesto, ki leži blizu turške meje, pristalo v rokah sirske opozicije, bi bil to velik udarec za Asada, je dodal.

Vladimir Putin, Bašar al Asad
PROFIMEDIA

Plačanci iz Sirije so izurjeni in se znajo boriti na ulicah, je opisal Asad, pri tem pa je menil, da bodo Ukrajince vseeno težko premagali. Komentiral je tudi navedbe, da sirski borci za boj v Ukrajini dobijo 300 dolarjev (dobrih 270 evrov). “300 dolarjev je veliko, a mislim, da dobijo veliko manj, morda celo nič, morda morajo tja na ukaz Bašarja al Asada,” je dejal.

Po besedah sirskega aktivista se danes v Ukrajini vidi to, kar se je pred tem v Siriji. “Vidimo uničenje demokracije, uničenje svobode, sredi Evrope vidimo veliko beguncev. Hiše so uničene …” je opisal in dodal, da zlobe ruskega predsednika ne more opisati. Prepričan je tudi, da bo Putin uporabil uporabil biološko in kemično orožje, če ne bo mogel zavzeti Kijeva. “V Siriji je Asad na ukaz Putina biološko in kemično orožje uporabil 143-krat,” je dejal Asad.

Alep
PROFIMEDIA

Je pa Džamal Asad opozoril na razlike med dogajanjem v Siriji in Ukrajini. Ukrajinski narod je enoten, v Siriji pa obstajajo različne frakcije. “Ukrajinski narod se bori za svojo zemljo, v Sirijo je bilo drugače, demografija je drugačna od ukrajinske,” je komentiral. Zavzel se je za zaprtje ukrajinskega neba. »Nevarnost vedno prihaja iz zraka, kot zdaj v Kijevu. Po mojem mnenju bi bilo treba prepovedati letenje nad Ukrajino,” je povedal Asad. Čeprav je ruskih vojakov veliko, je Rusija po njegovem zares močna le v zraku. Razmere bi bile po njegovih besedah povsem drugačne, če bi Evropska unija prepovedala lete.

Sirski borci pa se v Ukrajini najverjetneje ne bodo borili le na strani Rusije, temveč tudi na strani Ukrajine. “V katerikoli vojni, v katero sta vključeni Rusija ali Turčija, bodo verjetno sodelovali sirski ‘plačanci’, ki bodo žrtvovani v boju. Sirci, ki podpirajo vlado, in tisti, ki ji nasprotujejo, se od začetka leta 2020 borijo v Libiji pod turško in rusko zastavo, pozneje istega leta pa so sirske uporniške frakcije, ki jih podpira Turčija, svoje člane poslale tudi na boj v Azerbajdžan,” za mislišče Middle East Institute zapiše Gregory Waters. Waters prav tako poudari, da večji del poročanj o ruskem novačenju sirskih borcev vključuje vsaj polresnice, če ne že celo laži. Tudi zagotovila, da bodo borci, ki so menda že podpisali pogodbe za boj v Ukrajini, zares odpotovali v to državo, po njegovih navedbah ni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!