Po sprostitvi PCT: dela čez glavo, na žurih v klubih vseeno obvezna maska

Zabava v nočnem klubu
Valter Leban/Bobo

Dočakali smo dan, ko nam ni treba pogoja PCT kazati na vsakem koraku. To je velika sprememba tudi za številne ponudnike storitev. Končno smo zadihali s polnimi pljuči, občutno sproščanje koronskih ukrepov komentirajo gostinci, v diskotekah pa imajo dela čez vrh glave, saj se mrzlično pripravljajo na ponovno odprtje.

Od danes razen v zdravstvu, socialnem varstvu in zaporih dokazovanje pogoja PCT ni več potrebno, sproščajo se omejitve delovnega časa lokalov, omejitev pri številu ljudi ne velja več, odpirajo se nočni klubi. Verjetno smo vsi veseli sprostitev, a najbolj odpravo pozdravljajo gostinci.

To priznava gostinec Martin Jezeršek. “Sproščanje koronskih ukrepov je veliko olajšanje predvsem za dejavnost cateringa in dogodkov, saj teh v zadnjem času praktično ni bilo. Časovna omejitev in omejitev postrežbe hrane zgolj na sedečo postrežbo je namreč organizatorje odvrnila od prirejanja kakršnihkoli dogodkov,” pojasnjuje Jezeršek. Za zdaj organizacijskih težav ne zaznavajo, bi jih pa vsekakor veselilo, da bi sproščanje vlada napovedala nekaj tednov prej, ne pa čez vikend. “Predvsem bi bilo to pomembno z vidika načrtovanja različnih večjih pogostitev in organizacije dogodkov.” Kot še pojasnjuje Jezeršek, jim o nošenju mask, še ni povsem jasno. “A hkrati v tem trenutku to ni niti najbolj pomembno, najpomembnejše je, da je odpravljena omejitev obratovalnega časa in pogoj PCT.” Obratovalni čas lokalov je tako znova neomejen, a obvezne ostajajo zaščitne maske v zaprtih prostorih med gibanjem.

V klub z masko

Podobni entuziastični odzivi prihajajo tudi iz diskotek in nočnih klubov. “Vsekakor se sprostitev veselimo. Bolj, kot je sproščeno, lažje je delati in manj je konfliktov z gosti,” nam o sprostitvi pogoja PCT pojasnjuje Andrej Ciuha iz Orto bara. S programom bodo začeli v soboto. “Maske bodo obvezne, kot je pač določeno,” še doda.

Polne roke dela imajo tudi v Cvetličarni. “Zaradi tone dela ne vemo, kje se nas drži glava,” opisuje Matic. Kot napoveduje, bo prvi vseštudentski žur že v sredo. Podobno navdušenje tudi v Nebotičniku, klub bodo zagnali marca, zato še ne vedo točno, kako si bodo razporedili delo. Tudi v največjem ljubljanskem klubu Cirkus so že v polnem zagonu, kjer vrata odpirajo ta petek. S polnimi pljuči so zadihali tudi v Centru urbane kulture Kino Šiška. “Poleg odpravljenega pogoja nas veselijo tudi odpravljene omejitve v zvezi s strežbo, uživanjem hrane in pijače, seveda tudi polnega obratovalnega časa,” pojasnjuje Ula Furlan Molk, predstavnica za odnose z javnostmi. Upoštevali bodo določili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede zaščitnih mak in razkuževanja rok, “a hkrati pozivamo, da se tudi ta ukrep čim prej spremeni v priporočenega”. Za dodatna pojasnila glede nošenja mask smo se sicer obrnili na ministrstvo za zdravje, a na odgovore še čakamo.

Tudi v zdraviliščih so olajšano sprejeli novico o odpravi pogoja ukrepov. “Gre za težko pričakovani trenutek, res smo ga nestrpno pričakovali,” nam je povedal Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč. Ocenjuje, da gre za prvi korak k popolnemu sproščanju. Priznava, da šolske počitnice in večja sprostitev gresta z roko v roki. Že v petek so v zdraviliščih beležili dobro zasedenost, ta teden pa pričakujejo 85-odstotno. “Ker je odpravljena omejitev števila gostov, bodo zajtrki in večerje potekali po normalnem urniku in ne več po deljenem. Maske so sicer med gibanjem še naprej obvezne, jo bodo pa gostje, tako kot do zdaj, ob mizah odložili,” še razloži Altbauer. Pri reorganizaciji dela niso imeli večjih težav. “Zaposleni so preverjali pogoj PCT, tako smo jim po spremembi sporočili, da to ni več potrebno. Tudi sicer smo v zadnji dveh letih navajeni hitrih vladnih sprememb, tako da danes zjutraj ni bilo večjih težav.”