Strokovnjaki ameriške FDA priporočili tretji odmerek za starejše od 65 let

Koronavirus 18. Sep 202111:34 > 14:03
Cepljenje z Moderno
Mike Segar/REUTERS

Svetovalci za cepiva pri ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA) so priporočili uporabo poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 za starejše od 65 let in za tiste z visokim tveganjem za težji potek bolezni. 

Tretji, poživitveni odmerek je FDA priporočila šest mesecev po drugem odmerku cepiva. Nekateri svetovalci so izrazili dvom o varnosti tretjega odmerka cepiva pri vseh osebah, starejših od 16 let, češ da o varnosti in dolgoročnih učinkih poživitvenega odmerka še ni na voljo dovolj podatkov.

Ob različnih strokovnih mnenjih je bil na koncu sprejet kompromis: poživitveni odmerek Pfizerjevega cepiva so svetovalci FDA priporočili za najbolj ranljive in za starejše od 65 let ter delavce v dejavnostih, kjer so tveganja za okužbo večja (zdravstveni delavci, učitelji).

Tretji odmerek cepiva proti covidu-19 je v ZDA sicer že odobren v izjemnih primerih za osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Ta odmerek sta doslej prejela dva milijona prebivalcev ZDA. Med državami, ki že cepijo s tretjim odmerkom, sta Združeno kraljestvo in Izrael.

Cepljenje s Pfizerjem
Gaelen Morse/REUTERS

Vlada predsednika Joeja Bidna je že pred tem napovedala, da naj bi po 20. septembru v ZDA začeli cepiti s poživitvenim odmerkom, če ga bosta odobrila FDA in Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

CDC: Moderna najbolj ščiti pred hudim potekom covida-19

Ameriški CDC je v študiji treh cepiv proti covidu-19, ki so odobrena za uporabo v ZDA (Moderna, Pfizer in Johnson & Johnson), ugotovil, da pred hudim potekom bolezni in hospitalizacijo najbolj ščiti cepivo Moderne.

Cepivo Moderne je 93-odstotno učinkovito pri preprečevanju hospitalizacij zaradi covida-19, cepivo Pfizerja 88-odstotno, cepivo Johnson & Johnsona pa 71-odstotno.

Študija CDC je od marca do avgusta zajela več kot 3600 hospitaliziranih odraslih oseb, ki sicer niso imeli oslabljenega imunskega sistema.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje