Štrukelj: Tretji poživitveni odmerek smiseln, mešanje cepiv priporočljivo

Koronavirus 26. Avg 202114:35 > 06. Sep 2021 10:33 0 komentarjev

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je na novinarski konferenci povedal, da je tretji poživitveni odmerek vedno bolj smiseln. Mešanje cepiv je priporočljivo, saj to lahko poveča našo celično imunost oziroma nastanek protiteles. Spregovoril je tudi o zdravilih proti covidu-19, v Sloveniji na primer že imamo tisoč odmerkov zdravila REGN-COV2.

V Sloveniji je polno cepljenih 890.610 ljudi, kar je 42,2 odstotka prebivalstva. Število cepljenih z enim odmerkom pa je 981.673.

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je na novinarski konferenci predstavil določene novosti o razvoju zdravil in cepiv.

“Pot pri razvoju zdravil gre naprej, a do specifičnega zdravila proti SARS-CoV-2 je še dolga,” je povedal. Gre za zdravila, ki delujejo na podlagi pasivne imunizacije, namenjena pa so tistim, ki sami ne morejo izdelati protiteles. To pomeni, da se protitelesa s časom sama razgradijo, v povprečju so v telesu pacienta 25 dni. Zdravilo torej ni primerno za dolgotrajno zdravljenje, a tisti čas, ko deluje, lahko rešuje življenja.

Zdravilo REGN-COV2 je že v Sloveniji, dobili smo tisoč odmerkov. Ni registrirano pri Evropski agenciji za zdravila (Ema), ampak je dobil izredno dovoljenje ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA). S tem zdravilom so, kot je povedal Štrukelj, zdravili tudi nekdanjega predsednika Donalda Trumpa.

Obstaja tudi zdravilna učinkovina družbe Pfizer, ki pa še nima imena. Deluje na podlagi virusne proteaze.

“Veliko se govori tudi o ivermektinu. Dnevno spremljamo študije, a poudariti je treba, da so nekatere pokazale, da se na celičnem nivoju pri ivermektinu virus ne razmnožuje oziroma se njegovo delovanje zelo zmanjša. A študije, ki so bile izvedene, so bile zelo vprašljive. Ta trenutek pa poteka zelo velika klinična študija, v katero bo skupno vključeno 21.000 udeležencev. Fakulteta za farmacijo je pripravljena ponuditi svoje resurse, če se le lahko pridružimo tovrstni študiji,” je povedal Štrukelj.

Izpostavil je tudi opozorilo FDA, naj ljudje na lastno pest ne jemljejo ivermektina.

Tretji poživitveni odmerek vedno bolj smiseln

“Ko ni bilo različice delta, je bila učinkovitost cepljenja zelo visoka. Še vedno je sicer visoka, a cepiva se že prilagaja različici. Tretji poživitveni odmerek je vedno bolj smiseln, da preprečimo polnjenje bolnišnic,” meni Štrukelj.

“Zelo pomembna je študija, ki je bila ravnokar objavljena. 306 preiskovancev je dobilo tretji odmerek 5 do 8 mesecev po drugem odmerku, in ugotovili so, da se je količina protiteles povečala za tristokrat. To pomeni, da bi bili lahko mirni zelo dolgo časa,” je povedal o novi študiji.

“Izraelska vlada se je odločila, da bodo vsi starejši od 40 let vsaj mesec dni po drugem odmerku dobili še tretjega, kar je prav tako lahko dober zgled. Stroka to spremlja in videli bomo, kakšni bodo končni rezultati,” je dejal Štrukelj. “Posvetovalna skupina za cepljenje bi morala začeti razmišljati o tretjem odmerku, predvsem za oskrbovance DSO in kronično bolne,” je ob tem pozval.

Če zamenjamo cepivo z vektorskega na mRNK cepivo, se poveča nastanek protiteles. Če pa spremenimo v obratni smeri, torej z mRNK na vektorsko, se bo povečala celična imunost, je razložil Štrukelj. Tako je mešanje cepiv celo priporočljivo.

A reaktogenost organizma je lahko pri tem 17-krat večja. To pomeni, da nas bo, če nas je po drugem odmerku malo bolela roka, potem bolj. Ne bo pa več neželenih učinkov.

Da je pospešeno cepljenje, tudi s tretjim odmerkom, edini način zaščite zdravja in življenj brez obsežnega omejevanja dejavnosti, je na svojem Twitterju med drugim poudaril tudi predsednik vlade Janez Janša.

Matematični modeli kažejo, da lahko do februarja 2022 pričakujemo še tri do štiri mutacije virusa, je v odgovoru na novinarsko vprašanje še povedal Štrukelj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!