“Nisi konj in nisi krava. Resno, vsi vi. Nehajte.”

Koronavirus 24. Avg 202107:50 > 09:55 0 komentarjev
Ivermektin
Uprava za hrano in zdravila (FDA)

"Nisi konj in nisi krava. Resno, vsi vi. Nehajte." To so besede, s katerimi je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) pozvala ljudi, naj se v primeru covida-19 ne samozdravijo z ivermektinom, ki je sicer namenjen zdravljenju oziroma preprečevanju parazitov pri živalih.

Glede na veliko število smrti in hospitalizacij, ki jih je okužba s koronavirusom povzročila po vsem svetu, na ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA) priznavajo, da morda ni čudno, da nekateri ljudje iščejo nekonvencionalne metode zdravljenja oziroma preprečevanja bolezni.

A kljub razumevanju stisk ljudi opozarjajo: kakršnokoli zdravljenje, ki ga ni odobrila FDA, lahko povzroči resno škodo zdravju.

V zadnjem času narašča zanimanje za zdravilo ivermektin, ki se v ZDA uporablja za zdravljenje oziroma preprečevanje parazitov pri živalih. FDA je prejela številne prijave o pacientih, ki so po samozdravljenju z ivermektinom potrebovali zdravniško pomoč ali so bili celo hospitalizirani.

Zato na FDA opozarjajo, da ivermektina niso odobrili za zdravljenje ali preprečevanje covida-19. Poudarjajo, da se v nekaterih primerih z natančno določenimi odmerki tega zdravila v obliki tablet pri ljudeh zdravi parazite, ob topični uporabi (nanašanju na kožo) pa je ivermektin lahko namenjen zdravljenju kožne bolezni rozacea in naglavnim ušem.

Obstaja pa velika razlika med ivermektinom, ki je namenjen živalim, in tistim, ki je namenjen ljudem. Kar pa je najpomembneje – to ni v nobenem primeru zdravilo za zdravljenje virusov.

Predoziranje z ivermektinom lahko povzroči slabost, bruhanje, drisko, nizek krvni tlak, alergične reakcije, omotico, težave z ravnotežjem, napade in celo smrt.

Medtem pa so preverjeni načini za preprečevanje širjenja covida-19 zagotovo uporaba zaščitne maske, vzdrževanje medosebne razdalje, higiena rok in izogibanje množicam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!