“Nova omejitev skoraj onemogoča delo čezmejnih delavcev v Sloveniji”

Koronavirus 15. Jul 202111:30 > 16:29 1 komentar
Mejni prehod Dragonja
Borut Živulović/BOBO

Od danes se morajo obmejni delavci, ki niso cepljeni ali preboleli okužbe s koronavirusom, vsaka dva dni testirati. To je logistično in časovno težko izvedljivo, pravijo. "Za danes in jutri me ne skrbi. Ne vem pa, kaj bo v ponedeljek. V petek se bom testiral, saj med vikendi ne testirajo, a v ponedeljek bo test starejši od 48 ur," pravi neimenovani Koprčan, ki se na delo vozi v Trst. Tudi slovenska podjetja so po navedbah GZS nezadovoljna, ker ne morejo tako hitro organizirati testiranja za tuje delavce.

Vlada je v zadnjem odloku o prehajanju meje odločila, da morajo potniki iz vseh drugih držav (ne glede na to, ali so te obarvane temnordeče ali zeleno) na meji predložiti potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali negativni test. To je lahko hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur, ali pa PCR-test, ki ni starejši od 72 ur. Če potnik nima nobenega od omenjenih dokazil, mora v karanteno.

Sprva so med izjeme dodali le mlajše od 15 let in dvolastnike, včeraj pa še tranzitne potnike in prevoznike, zaposlene v mednarodnem prometu.

Da bi jih dodali kot izjemo, si prizadevajo tudi delavci migranti, ki se vsak dan vozijo v eno od sosednjih držav na delo, a vlada (za zdaj) nima posluha zanje.

Za posnemanje Avstrijcev

Ker izvajanje odloka otežuje pot tujim delavcem na delo v slovenska podjetja, se je oglasila tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Ta pravi, da morajo podjetja v skladu z novim odlokom organizirati testiranja trikrat na teden, kar je po navedbah zbornice zelo težko uskladiti z lokalnimi zdravstvenimi domovi.

“Nova zaostritev čez noč skoraj onemogoči delo čezmejnih delavcev pri njihovih delodajalcih v Sloveniji.”

Ker je med razglašeno epidemijo za dnevne migrante veljal pogoj testiranja s hitrim antigenskim testom enkrat tedensko, menijo, da zahteva po testiranju delavcev migrantov na 48 ur ni sorazmeren ukrep.

Vlado pozivajo, naj:

  • omogoči enomesečno prehodno obdobje za delovne migrante (kot je včeraj uveljavitev odloka za tranzit in mednarodni promet prestavila na 15. avgust) ali pa
  • po vzoru Avstrije dovoli vstop dnevnim migrantom, če imajo dokazilo o negativnem testu, ki ni starejši od sedmih dni.

Tudi Mario Fekonja iz Sindikata delavcev migrantov je za STA dejal, da bi bilo zanje sprejemljivo, če bi Slovenija izenačila pogoje z Avstrijo – ta ob vstopu od potnikov zahteva test, ki ni starejši od sedmih dni.

Aleš Hojs
Žiga Živulović jr./BOBO

Logistični izziv

Z meje z Italijo danes ni signalov o poostrenem nadzoru. “Včeraj sem se testiral. Ko sem šel danes zjutraj v službo, na meji ni bilo ne slovenskih ne italijanskih policistov. Kaj bo za nazaj, bomo še videli,” nam je o poti na delo v tržaškem podjetju povedal Koprčan, ki ne želi biti imenovan.

Kot je dejal, je nov odlok zanj logistično težko izvedljiv, saj se hitro testiranje v ZD Koper izvaja trikrat tedensko (ob ponedeljkih, sredah in petkih) med 14. in 19. uro popoldne.

“Ker sem se včeraj testiral, za danes in jutri ni problem, ne vem pa, kaj bo v ponedeljek. Če se jutri testiram, bo namreč v ponedeljek test že starejši od 48 ur. Iskal sem, če kdo konec tedna izvaja hitro testiranje, a za zdaj neuspešno. Tako bom šel v službo s starim testom, pa bomo videli, kaj bo,” nam je dejal sogovornik.

Poostrenega nadzora (za zdaj) ni

Tudi na slovensko-avstrijski meji pri vstopu v Slovenijo ni poostrenega režima, nam je povedal predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Fekonja. Opozoril pa je, da se mnogi delavci, ki delajo v Avstriji, ne bodo mogli testirati. Centri za testiranje so namreč še zaprti, ko gredo v službo, in že zaprti, ko se iz nje vračajo. Ukrep je zelo nečloveški, menijo v sindikatu.

Veliko delavcev iz Slovenije testiranja opravlja v Avstriji, kjer po besedah Fekonje ni treba plačati potrdila, in boji se, da bo v Sloveniji sprejeta odločitev predstavljala tudi logistično težavo v Avstriji, saj se bo število testiranj delavcev iz Slovenije tam povečalo.

Lažje in dostopnejše testiranje? Malo verjetno.

Da bi širili mrežo izvajalcev hitrih testov in da bi spet postavili enote za testiranje na mejnih prehodih, kot smo jih že imeli spomladi, ni pričakovati. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v oddaji N1 STUDIO namignila, da bi lahko počasi hitri testi spet postali samoplačniški (zdaj jih plačuje ZZZS).

Delavci se lahko testiranju izognejo s cepljenjem. Fekonja pravi, da v sindikatu cepljenje podpirajo, saj je to rešitev za vrnitev v normalno življenje, a pravi, da se mora tudi delavec, ki se danes cepi, še vsaj dva tedna na vsaka dva dni testirati.

Za cepljene težav ni

Mladen Debeljak, hrvaški državljan, ki dela v Krškem, medtem težav ob jutranjem prehodu meje ni imel. “Sem prebolel in sem dvakrat cepljen, tako da samo pokažem potrdilo,” nam je dejal.

Je pa nadzor na meji strikten, je povedal. “Zadnje čase moram vsak dan, v obe smeri, pokazati potrdilo. A postopek je hiter in utečen, tako da gre vse gladko,” nam je povedal.

Možnost protesta na meji

Če se bodo razmere na meji zaostrile, v sindikatu migrantov razmišljajo o možnosti protesta pred mejnimi prehodi na slovensko-avstrijski meji.

Glede na anketo, v kateri je sindikat v sredo spraševal člane, koliko bi jih bilo pripravljenih iti na protest pred slovensko-avstrijsko mejo, je bil odziv razmeroma velik. Več kot 840 ljudi je namreč sporočilo, da bi se protesta udeležili, je povedal Fekonja. Iz tega sklepa, da je še kar nekaj takšnih, ki niso cepljeni proti covidu-19. Na delo v Avstrijo se po oceni sindikata vozi približno 35 tisoč delavcev iz Slovenije.

Nepotrebni stroški

Vladni odloki s kratkim rokom uveljavitve in pogoste spremembe teh odlokov delavcem, ki hodijo na delo čez mejo, povzročajo težave. Že omenjeni Koprčan, ki ne želi biti imenovan, se tako spominja, kako je njegov tržaški delodajalec februarja po nepotrebnem plačeval teste za delavce.

Spomnimo, da je takrat vlada uvedla pogoj, da morajo Slovenci, ki delajo v Avstriji in Italiji, ob vstopu v domačo državo predložiti negativen izvid testa, ki pa jo je nato le pol dneva po začetku veljavnosti umaknila. “Tisti dan smo vodjo obvestili o novem pogoju, ki je zadeval okrog 20 Slovencev in Hrvatov, ki delamo v podjetju. Pogodbeni zdravnik podjetja je prišel in nas testiral. Popoldne so zahtevo že umaknili, tako da je podjetje po nepotrebnem imelo za 500 evrov stroška.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje