Vlada v zadnjem hipu spreminja pravila za vstop potnikov v tranzitu

Slovenija 14. Jul 202110:57 > 16. Jul 2021 08:07 1 komentar
Meja-covid-PCT-potrdilo
Foto: BOBO

Od polnoči bi za vse potnike, ki bi vstopili v Slovenijo, tudi če zgolj zaradi tranzita, veljal obvezen pogoj PCT. Tako določa vladni odlok, ki je stopil v veljavo 11. julija, uporabljati pa bi se začel z jutrišnjim dnem. Po številnih opozorilih, da bo izvajanje takšnega odloka povzročilo kaos na mejnih prehodih, je vlada v zadnjem hipu spremenila pravila.

Potem ko je vlada v odloku o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19 določila, da bo tudi za tranzitne potnike pri vstopu v Slovenijo obvezen pogoj PCT, je to odločitev v zadnjem hipu popravila.

Na današnji dopisni seji je sprejela odlok o dopolnitvi omenjenega odloka, v katerem podaljšuje tranzit in mednarodni transport kot izjemi, za kateri je dovoljen vstop v državo brez pogoja PCT in brez karantene na domu. Z dopolnitvami odloka se izjemi, ki sicer veljata še danes, uporabljata do vključno 15. avgusta, so še sporočili iz vlade. Namen “podaljšanja uporabe izjem” naj bi bil omogočiti osebam, ki delajo na področju mednarodnega transporta, in tistim v tranzitu, da se “pripravijo na novo enotno ureditev pogojev vstopa v Slovenijo”.

Neuradno je slišati, da je bilo včeraj izjemno veliko naporov vloženih v prepričevanje pristojnih ministrstev, da bi izvajanje prvotnega odloka povzročilo popoln kolaps na mejnih prehodih. Vsem, ki ne bi ustrezali pogoju PCT, bi policija morala odrediti obvezno karanteno, tistim, ki pa v Sloveniji nimajo naslova, kjer bi jo prestajali, bi preprečila vstop.

Da se delavce migrante uvrsti med izjeme, so zahtevali tudi v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije. Kot je povedal predsednik sindikata Mario Fekonja, so se pripravljeni testirati enkrat na teden, testiranje vsaka dva dni pa je logistično in časovno neizvedljivo, poroča Kanal A. “Če posluha ne bo, pa smo se ravno danes v organih sindikata začeli pogovarjati o možnosti zaprtja mejnih prehodov,” je dejal Fekonja. Kot je dodal, tega ne bodo napovedali.

Vir: STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje