Tretji odmerek za zaposlene in imunsko ogrožene bolnike v UKC Ljubljana

V UKC Ljubljana so začeli cepiti zaposlene s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19. S tretjim odmerkom pa so že cepili tudi prek 100 bolnikov. Gre za bolnike po transplantaciji organov in tiste z imunskimi boleznimi, kot so denimo hematološki bolniki. Odziv je zelo dober, pravi koordinator cepljenja v UKC Ljubljana Peter Požun.

Koordinator cepljenja v UKC Ljubljana Peter Požun, ki so ga kot prvega od zaposlenih danes cepili s tretjim odmerkom, je ocenil, da bodo v kratkem času uspeli s tretjim odmerkom zaščititi tako zaposlene kot bolnike. “Prepričan sem, da bo ta poživitveni odmerek pomagal še bolj zaščiti, tako mene kot moje sodelavce in tudi bolnike,” je ob tem dejal.

Cepili so ga z istim cepivom kot že prej. Sicer pa za cepljenje s tretjim odmerkom uporabljajo le cepivo mRNK. K cepljenju s tretjim odmerkom so povabili tiste zaposlene, ki so jih cepili v januarju in februarju. Zaenkrat pa se je po Požunovih besedah odzvalo skoraj 40 odstotkov vseh, ki so jih povabili.

Najprej bodo tretji odmerek dobili starejši in tisti, ki delajo na najbolj izpostavljenih delovnih mestih. “Glede na to, da so ekipe okrepljene, danes jih bomo recimo cepili 300, bomo v zelo kratkem času uspeli cepiti vse, ki si to želijo,” je ocenil Požun.

Kronične bolnike po njegovih beseda z možnostjo cepljenja s tretjim odmerkom seznanijo njihovi zdravniki ob pregledih in jih, če to želijo, tudi napotijo na cepljenje. Kot je dejal, so večinoma za cepljenje zainteresirani; gre za najbolj ogrožene bolnike, ki imajo tudi največjo skrb za svoje zdravje.

Med danes cepljenimi s tretjim odmerkom je bila tudi zdravnica anesteziologija Anita Mrvar Brečko iz urgentnega kirurškega bloka, ki je dejala, da ni niti za trenutek podvomila o svoji odločitvi, ampak je bila vesela, da se je imela možnost cepiti še s tretjim odmerkom. “Treba je storiti vse, da ne zbolimo za covidom-19, če pa že, da dobimo lažjo obliko bolezni, ne dolgotrajnega covida,” je poudarila.

Kot je pojasnil Požun, sicer do okužb prihaja tudi med zaposlenimi, ki so bili cepljeni. A nihče od njih ni bil hospitaliziran. Po besedah Mrvar Brečko so zboleli tudi njeni neposredni kolegi, a ni šlo za hujšo obliko bolezni.

Sicer pa v urgentnem kirurškem bloku vsakega poškodovanega obravnavajo tako, kot da ima potrjeno okužbo in uporabljajo ustrezno varovalno opremo. Zaradi covida je obremenitev zdravstvenega sistema mnogo večja, je opozorila in dodala, da si želijo, da bi lahko čim prej normalno delali.

Po tretji odmerek cepiva namerava tudi nekdanji strokovni direktor ljubljanske ginekološke klinike Adolf Lukanovič, ki je sam preživel hudo obliko bolezni in zdravljenje na intenzivni negi. Ocenjuje, da poživitveni odmerek doprinese k stabilnosti imunskega odgovora.

“Globoko sem prepričan, da je to edina pravilna pot v borbi proti epidemiji,” je poudaril. Večja precepljenost bi prinesla k manjšemu pritisku na bolnišnice, k manjši obremenitvi intenzivne nege. S tem bi omogočili tistim, ki zdravstveno nego potrebujejo, tudi dostop do storitev, je dejal. Žalostno se mu zdi, “da se zdravstveni problemi v naši družbi zlorabljajo za politične obračune”.

V UKC Ljubljana precepljenih več kot 65 odstotkov

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so sicer po Požunovih besedah doslej dosegli prek 65-odstotno precepljenost vseh zaposlenih, najvišja je med zdravniki, nekoliko slabša pa med medicinskimi sestrami. Vse, ki niso cepljeni, poskušajo k temu prepričati s pogovorom in dodatnimi informacijami.

Sicer pa je Požun danes dejal, da je bilo v ponedeljek po tistem, ko je bil v soboto objavljen vladni odlok za omejevanje širjenja epidemije covida-19, v cepilnih centrih po celotni Sloveniji “skoraj izredno stanje”. Pri njih so morali podaljšati delo, nekaj ljudi so morali tudi odkloniti, ker ni bilo dovolj cepiva. A bodo te cepili danes. Kot je dodal, so Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zaprosili za večje dobave.