Tudi če nimate simptomov, ste lahko že kužni

Koronavirus 23. Dec 202219:07 0 komentarjev
test, korona, prazniki
Profimedia

Letošnji prazniki bodo precej bolj sproščeni od lanskih in predlanskih, ki so jih zelo zaznamovali koronavirus in z njim povezane omejitve. Ker je okužb trenutno veliko, strokovnjaki kljub vsemu svetujejo zmerno previdnost – da nam bolezen ne bi pokvarila prazničnih trenutkov.

Bolezen covid-19 je ime dobila po letu odkritja in z njo živimo že tri leta. Mutacija koronavirusa omikron je prinesla veliko olajšanje, saj veliko redkeje povzroči hudo obliko bolezni, zaradi katere morajo ljudje v bolnišnico. Zato je lahko vlada ukinila večino ukrepov oziroma ti veljajo le v zdravstvu in domovih starejših. Lani je med božičnimi prazniki še krožila nevarnejša različica delta, veljali so ukrepi, PCT potrdilo je bilo potrebno tako za nakupovanje daril in pitje kuhanega vina na božičnih sejmih kot tudi za obisk polnočnice. Letos bomo lahko praznovali brez mask in omejitev. Ker je okužb trenutno veliko, pa strokovnjaki kljub vsemu svetujejo zmerno previdnost – da nam bolezen ne bi pokvarila prazničnih trenutkov.

Število novih okužb je pred dnevi začelo nekoliko upadati, potem ko je od sredine novembra naraščalo. Delež podrazličice omikrona BQ.1, imenovane tudi kerber, pa je po najnovejših podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano zrasel na 30 odstotkov. Simptomi se sicer ne razlikujejo od prejšnjih verzij omikrona: boleče grlo, kašelj, smrkanje, bolečine v mišicah, glavobol, utrujenost, vročina in močno potenje so najpogostejši.

Če se želite pred obiskom sorodnikov prepričati, da niste okuženi, je najbolje, da se testirate. Hitri testi dobro zaznavajo vse različice koronavirusa, tudi najnovejše. Pomembno pa je, svetuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), da bris odvzamemo pravilno. Zadnji protokol, ki ga je pripravila delovna skupina za mikrobiološko diagnostiko in spremljanje pri NIJZ pod vodstvom mikrobiologinje Viktorije Tomič predvideva dva načina odvzema brisa na uradnih testirnih mestih: iz nazofarinksa (nosni del žrela) ali iz sprednjega dela nosu in žrela (grla). V drugem primeru mora zdravstveni delavec bris najprej odvzeti iz žrela, nato pa iz sprednjega dela nosu in ne obratno. Na testirnih točkah nekateri zdravstveni delavci uporabljajo prvi način, drugi pa drugega. Ker se omikron bolj namnoži v grlu, si lahko tudi doma vzamemo bris tako iz ustnega dela žrela kot iz nosu.

Inkubacijska doba – to je čas od okužbe do pojava prvih simptomov – je pri omikronu od dva do štiri dni. Korona pa je tako izmuzljiv virus prav zato, ker smo lahko kužni – in okužimo druge – že pred pojavom simptomov. Obdobje kužnosti traja od 2 dni pred pojavom simptomov do 10 dni po pojavu simptomov, lahko pa tudi dlje, če bolezen poteka v hujši obliki. Načeloma velja, da je količina virusa in s tem možnost, da okužimo še koga, največja dan ali dva pred pojavom simptomov in prve tri dni bolezni. Približno 30 odstotkov okuženih z omikronom je na PCR-testu, ki je bolj občutljiv od hitrega testa, pozitivnih še 10. dan, kar pa ne pomeni nujno, da okužbo takrat še lahko širijo naprej. Količina virusa se po 10 dneh pri večini ljudi zmanjša na blizu nič. Če se po 10 dneh že počutimo bolje, a smo pozitivni, strokovnjaki priporočajo nošenje maske, ki bo najučinkoviteje preprečila širjenje okužbe.

Tudi če je test negativen, pa se počutite slabo, ostanite doma, pravijo na NIJZ. Poleg korone se namreč hitro širi tudi gripa in veliko drugih respiratornih bolezni, svojih prijateljev in sorodnikov pa ne bi želeli okužiti z nobenim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.