Tudi hišni ljubljenčki se morajo navaditi na rahljanje ukrepov

Koronavirus 20. Jun 202107:00 0 komentarjev

Med popolnim zaprtjem države so se številni odločali za nakup ali posvojitev štirinožnega prijatelja, saj so imeli kar naenkrat več prostega časa. Druženja ni bilo, prostočasne dejavnosti so bile okrnjene, večina zaposlenih je delala od doma. Ker se življenje počasi vrača v normalne tire in se ljudje vračamo k starim navadam, se bodo na spremenjene razmere morali navaditi tudi naši hišni ljubljenčki.

“Ko življenje postaja tako kot nekoč, se ljudje vračajo k starim navadam. Te seveda od njih zahtevajo čas, ki ga potem za ljubljenčka ni več dovolj,” razlaga Maša Cerjak Kastelic iz Društva za zaščito živali Ljubljana.

Bližamo se tudi času potovanj in počitnic in treba bo najti rešitev, kako bo takrat za domačo žival poskrbljeno, še izpostavi in izrazi upanje, da so bili posvojitve in nakupi domačih živali dovolj premišljeni, da so lastniki upoštevali tudi čas po zaključku karantene.

“V vsakem primeru pa sprememba ritma lastnikov tudi za živali pomeni nekaj stresa,” še poudari Cerjak Kastelic in kot primer stresa navede tudi ločitveno tesnobo, ki jo psi doživljajo, ko so sami doma.

hišni ljubljenčki
Milos Vujinovic/BOBO

Psi se učijo vse življenje

Med vsemi hišnimi ljubljenčki se predvsem pri psih pojavlja težava z integracijo nazaj med ljudi. “Treba se je zavedati, da živali niso nujno navdušene nad večjim številom ljudi. Prav tako ne nad hrupom in sprehodi po mestu med gnečo,” pojasni Maša Cerjak Kastelic iz Društva za zaščito živali Ljubljana.

“Tudi psi se učijo vse življenje, treba se jim je samo dovolj posvetiti in razumeti njihove potrebe,” pove zastopnica Društva za zaščito živali Ljubljana. Upa, da so se vsi posamezniki, ki so se med epidemijo odločili za nakup ali posvojitev živali, odločili premišljeno in bodo živali imele dom do konca življenja. “Tudi na otroških delavnicah učimo, da je naša odgovornost za žival skrbeti do njene smrti. Če živali res ne morejo ali je ne želijo več imeti, pa ji je treba poiskati nov dom,” doda Cerjak Kastelic.

Pred začetkom integracije je tako treba upoštevati počutje in želje naše živali, vsekakor pa je vrnitev med ljudi postopen proces. Psa tako ne peljemo najprej v največjo gnečo, temveč nekam, kjer je sorazmerno mirno. Potem ga postopoma navajamo na več ljudi. V Društvu za zaščito živali Ljubljana svetujejo, da lahko pomoč poiščete tudi v pasji šoli, vendar morate biti previdni, za katero se boste odločili. Izberite torej tako, ki ne podpira grobosti in nasilja ter opreme, ki psom povzroča bolečino, še svetujejo v društvu.

hišni ljubjlenčki
BOBO

Vaje v šoli in doma

Psa je v prvi vrsti treba navaditi na delovni red, pojasni Franc Možina, predsednik Kinološkega društva Ljubljana. Ko je čas za počitek, je počitek. Ko je čas za hranjenje, pa lahko je. Vsakič, ko pes opravi nalogo, ga nagradiš in postopno podaljšuješ čas, ki ga mora posvetiti posameznemu ukazu, pojasni Možina, ki je tudi aktivni vodnik. “Ne moremo pričakovati čudežev. Pes ne more takoj preklopiti s 24-urnega skupnega življenja na osem ur samote,” še opozori.

“Če se vse leto niste ukvarjali s psom, boste težavo težko rešili v enem dnevu,” pojasni Možina. Stres, ki ga žival doživlja, je tako le posledica pomanjkljive vzgoje lastnika.

Ekstremnih vedenjskih motenj sicer v okviru skupinskih vaj v ljubljanskem kinološkem društvu ne obravnavajo. Če je kdo kljub temu zainteresiran, mu ponudijo individualne ure, na katerih jim nato razložijo, kaj je prav, vzgojno in dosledno. “Tudi če greste na tečaj in doma nič ne delate, na napredek ne smete upati,” še poudari Možina in sklene, da bi morali pasji vzgoji nameniti vsaj dve uri na dan.

Med epidemijo številni hišni ljubljenčki zanemarjeni

V tujini so se med epidemijo začele pojavljati skrb vzbujajoče novice, ki so pričale o tem, kako zanemarjeni so bili hišni ljubljenčki med epidemijo.

Na podlagi raziskave, ki so jo na Otoku opravili v društvu za živali Itch., kar tretjina psov, za katere so se ljudje odločili med veljavnostjo ukrepov, še ni videla pasjega parka. Kar trije od petih psov naj ne bi nikoli zapustili stanovanja lastnikov. Prav tako kar dva od petih mladičkov nista spoznala še nobenega pasjega prijatelja.

pasja šola
Itch.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!