Vlada in stroka o epidemiji: kaj lahko pričakujemo?

Koronavirus 26. Okt 202122:21 > 27. Okt 2021 13:07 5 komentarjev
Covid oddelek
Matej Povše/UKC LJ

Vlada in strokovna skupina za covid-19 sta razpravljali o razmerah v Sloveniji. Po sestanku je predsednik vlade Janez Janša sporočil, da je stanje resno in terja predramitev vseh. Direktor NIJZ Milan Krek pa je za N1 opozoril, da bi lahko na neki točki, če trenutnih ukrepov ne bomo spoštovali, ponovno zaprli državo.

Epidemija covida-19 je v Sloveniji v zadnjih tednih dobila pospešek. V ponedeljek so okužbo potrdili pri skoraj 2.300 ljudeh, pozitivnih je bilo 38 odstotkov testov. V bolnišnicah se zdravi več kot 500 bolnikov, od tega 130 na intenzivni negi.

Zaradi vse bolj zaostrenih razmer sta popoldne o tem razpravljali tudi vlada in strokovna skupina za covid-19 na ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar. Morebitne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa naj bi na sredini seji sprejela vlada. Je pa predsednik vlade Janez Janša že zvečer sporočil, da je stanje “resno in terja predramitev vseh”.

Na sestanku vlade in strokovne skupine naj bi prisotni razpravljali tudi možnih scenarijih, pri tem pa se je omenjalo število bolnikov na intenzivni negi. Največ bolnikov s covid-19 je bilo pri nas na intenzivni negi decembra lani – 212. To število pa je aktualno tudi tokrat, ko govorimo o morebitnem zaostrovanju ukrepov.

“Ko bomo prišli do točke, ko ne bo več možno preživeti s takšnim načinom obvladovanja, bo ponovno potrebno sprejeti ukrep zaprtja. Pa to ne zaradi tega, ker bi to želel Janez Janša ali Milan Krek, ampak zato, ker bo situacija taka, da bo potrebno to narediti,” je po sestanku za N1 povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

Dodal je, da imamo v tem trenutku še vedno ukrepe, ki jih lahko izvajamo in z njimi lahko zmanjšamo število okužb. Po njegovih besedah imamo trenutno na voljo dva dobra ukrepa: pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani ) in cepljenje. “PCT protokola se marsikje ne spoštuje, ob tem pa imamo na zalogi 700 tisoč doz cepiva, kar pomeni, da bi lahko pocepili vse,” je povedal.

Več bo znanega po jutrišnji seji vlade, ko bosta na novinarski konferenci morebitne ukrepe predstavila minister za zdravje Janez Poklukar in Mateja Logar.

V bolnišnicah že težave z bolnišničnimi posteljami

V slovenskih bolnišnicah skorajda ni več prostih postelj za covidne bolnike, je ob tem za N1 danes opozoril koordinator za covidne bolniške postelje Robert Carotta. Projekcije Inštituta Jožef Stefan pa kažejo, da bomo konec prihodnjega tedna predvidoma presegli maksimalno število covidnih bolnikov v enotah intenzivne terapije v drugem valu. Takrat se je v bolnišnicah zdravilo okoli 210 ljudi.