WHO: Dodatni odmerki cepiva proti covidu za zdrave odrasle niso potrebni

Koronavirus 29. Mar 202310:08
Cepivo
Profimedia

Po najnovejših priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije so za zdrave odrasle dovolj trije odmerki cepiva proti covidu in jih več ne potrebujejo, saj dodatni odmerki zagotavljajo le malenkost višjo zaščito. Strokovnjaki WHO sicer še naprej priporočajo cepljenje z dvema osnovnima odmerkoma in dodatnim odmerkom ter redno cepljenje z dodatnimi odmerki za rizične skupine.

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so v torek v prenovljenih priporočilih zapisali, da zdravim odraslim ne priporočajo več kot tri odmerke cepiva, saj dodatni odmerki zagotavljajo le malenkostno višjo zaščito. Kljub temu pa poudarjajo, da cepljenje z dodatnimi odmerki ne predstavlja dodatnih tveganj.

Vodja strokovne strateške skupine za cepljenje (SAGE) Hanna Nohynek je ob tem zagotovila, da so cepiva varna in učinkujejo proti razvoju hude bolezni in smrti.

Strokovnjaki vsem še naprej priporočajo cepljenje z dvema osnovnima odmerkoma in dodatnim odmerkom, najbolj ogroženim delom prebivalstva pa predlagajo cepljenje z dodatnimi odmerki, in sicer šest do 12 mesecev po prejemu zadnjega odmerka cepiva, je WHO zapisal v izjavi za javnost, objavljeni na spletni strani organizacije.

Priporočila SAGE sicer delijo prebivalstvo na tri prioritetne skupine za cepljenje glede na njihovo tveganje za razvoj hude bolezni in smrti zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Najnižjo prioriteto imajo otroci in zdravi mladostniki, v skupino s srednjo prioriteto sodijo zdravi odrasli, v skupino z najvišjo prioriteto pa starostniki, osebe s pridruženimi zdravstvenimi stanji, nosečnice in zdravstveni delavci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje