NIJZ v nakup zdravila proti covidu-19 v vrednosti skoraj 13,2 milijona evrov

Koronavirus 24. Nov 202109:03 > 16:19 0 komentarjev
Zdravilo Lagevrio proti covidu-19
Profimedia

S portala javnih naročil je razvidno, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje od proizvajalca Merck Sharp & Dohme naročil 21.600 terapevtskih odmerkov zdravila Lagevrio (poznano kot molnupiravir) v vrednosti 13.176.000 evrov. Zdravilo bo dobavljeno v začetku decembra.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je od zdravstvenega ministrstva prejel pooblastilo za nakup zdravila molnupiravir za zdravljenje covida-19.

S portala javnih naročil je razvidno, da je skupna vrednost naročila 13.176.000 evrov. O nakupu so prve poročale Finance. Kot so nam sporočili z NIJZ, gre za 21.600 terapevtskih odmerkov. En terapevtski odmerek pa predstavlja skupno število kapsul, potrebnih za en sam potek zdravljenja. O tem, za koga in v katerih primerih se bo zdravilo uporabljalo, so nam na NIJZ odgovorili, da protokol za uporabo tega zdravila v Sloveniji pripravlja Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je prejšnji teden izdala priporočila za uporabo tega zdravila, ki v EU še ni odobreno. Namenjeno je zdravljenju odraslih s covidom-19, ki ne potrebujejo dodatnega kisika, a obstaja tveganje, da se pri njih razvije težja oblika bolezni.

Zdravilo mora posameznik prejeti čim prej, v roku petih dni po pojavu simptomov. Jemati ga je treba dvakrat na dan, in sicer pet dni.

Ema je to priporočilo izdala v podporo državam članicam, ki bi se odločile za uporabo zdravila, preden to dobi dovoljenje, recimo v primeru naraščajočega števila okužb ali smrti.

Študija je pokazala, da je bilo v enem mesecu v skupini, ki je prejemala zdravilo, hospitaliziranih 7,3 odstotka udeležencev (28 od 385). V kontrolni skupini, ki je prejemala placebo, pa je bilo hospitaliziranih oziroma je umrlo 14,1 odstotka ljudi (53 od 377).

Ni priporočljivo za ženske, ki želijo zanositi

Najpogostejši stranski učinki, ki se pojavijo med zdravljenjem in v 14 dni po zadnjem odmerku, so diareja, slabost, vrtoglavica in glavobol.

Zdravilo Lagevrio se ne priporoča med nosečnostjo in ženskam, ki ne uporabljajo kontracepcije in bi lahko zanosile. Med zdravljenjem se mora prekiniti dojenje, po zadnjem odmerku pa se mora počakati še štiri dni.

Ta priporočila izhajajo iz raziskav na živalih, ki so pokazale, da veliki odmerki zdravila lahko vplivajo na rast in razvoj fetusa.

Logar je za N1 povedala tudi, da podobno opozorilo velja tudi za moške, saj se zdravilo lahko izloča tudi prek semenske tekočine. Tako je v času zdravljenja in še nekaj časa po njem priporočljiva uporaba kondoma.

Zdravilo deluje tako, da zmanjša sposobnost virusa za razmnoževanje in s tem upočasni bolezen. Razvija ga podjetje Merck Sharp & Dohme v sodelovanju z Ridgeback Biotherapeutics.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!