3 učinkoviti odzivi, da ustavite nesramne ljudi

Magazin 18. Dec 202216:45 0 komentarjev
ženska
Profimedia

Kadar vas nekdo napade z nesramnostjo, verjetno ne veste, kako bi se odzvali. Tu so 3 učinkoviti odzivi, ki bodo osebo presenetili in predvsem ustavi.

Ko naslednjič nekdo na vas strese svojo jezo, mu nikar ne odgovorite v enakem tonu. S tem boste spodbudili spor in dali sogovorniku zadoščenje. Raje uporabite eno od spodnjih taktik. Sami ocenite, katera pride v poštev v dani situaciji.

1. Taktika: Ne borite se niti ne bežite

Ko pride do stresnih situacij, se telo avtomatsko odzove z “bori se ali zbeži” reakcijo. V tem primeru bi odkorakali stran ali napadli sogovornika z enakim tonom ali celo nesramnostjo. Takrat se telo odzove tudi fizično: začnete se potiti, slišite pospešen utrip srca, zastane vam dih, zenice se razširijo …

Zberite se in ignorirajte odziv. Raje naredite en globok vdih iz trebuha in prsnega koša. Zadržite ga dve sekundi in dolgo izdihnite. Zazrite se v sogovornika in ostanite tiho. Ne dajte nobenega odziva. To bo hkrati presenetilo in razjezilo sogovornika, ki vas je užalil.

2. Taktika: Kot Tom Cruise

Spremljate slavnega igralca? Potem ste zagotovo videli tudi naslednjo prigodo, iz katere se lahko naučimo obvladati nesramne ljudi.

Ko je Tom hodil po rdeči preprogi, ga je nekdo iz množice oškropil z vodo po obrazu. Ta ni postal nesramen, osebe ni zmerjal, niti ni izrekel kletvice. Vse je presenetil tako, da je začel spraševati, ali je oseba v redu in ali potrebuje kakšno pomoč. Z zaskrbljenostjo je pokazal, da vedenje ni bilo primerno, in zagotovo je bilo osebi precej nerodno.

To lahko uporabite tudi vi. Ko bo kdo do vas nesramen, ga vprašajte, kako se počuti. Je pod stresom, so se mu nakopičile težave, potrebuje sprostitev? S tem boste brez nadaljnjega naprezanja pokazali, da je vedenje neprimerno, in marsikdo bo zardel.

3. Taktika: Obrnite se

Zadnja možnost vključuje povsem preprost gib: obrnete se proč z odprtimi dlanmi in izrazite dominantnost.

Eden od razlogov za nesramnost je tudi naval dopamina, ki ga oseba doživi, ko vpije ali žali nekoga in se ta odzove. S tem ko prevzamete nadzor nad situacijo, preprečite nastajanje dopamina pri sogovorniku. Ta ne bo imel nikakršnega zadovoljstva. Tudi če ne bo nehal govoriti, ko se obrnete, odkorakajte stran.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!