4 čaji, ki se lahko pohvalijo z izjemno pozitivnimi učinki

Magazin 14. Dec 202207:30
Čaj
Profimedia

Dober in topel čaj nas v teh hladnih zimskih dnevih lahko prijetno pogreje. Prav zato v tem času pogosteje posežemo po njem. A čaj lahko dobrodejno vpliva tudi na naše počutje. Preverite 4 vrste čajev, ki se lahko pohvalijo s številnimi pozitivnimi učinki in vas bodo hkrati okrepili.

Beli čaj

Zeleni, oolong, črni in beli čaj se razlikujejo po načinu obdelave listov. Listi gredo skozi proces oksidacije, stopnja oksidacije pa na koncu določa okus, moč in aromo čaja.

Beli čaj med vsemi naštetimi sodi med najmanj obdelane čaje, zato ima nežen okus in vonj. Prav tako vsebuje malo kofeina. Kljub temu naj bi veljal za močan antioksidant in imel številne zdravilne vplive. Redno pitje naj bi pomagalo uravnavati holesterol in krvni sladkor ter pri hujšanju. Imel naj bi celo pomlajevalne vplive in blagodejno deloval na kožo in sklepe.

Ingverjev čaj

Ingver je tista rastlina, začimba, po kateri najraje posežemo ravno v zimskem času. In za to obstajajo dobri razlogi. Ingver ogreje naše telo in je nasploh uporabna rastlina, ki naj bi imela zelo širok spekter uporabe in blagodejnih učinkov na naše telo. Sveži ingver naj bi se ponašal z več kot 115 zdravilnimi sestavinami. Že zelo dolgo časa naj bi se uporabljal pri lajšanju različnih obolenj, od lažjih, kot so prehladna obolenja, pa vse do težjih, kot je npr. rak. Priprava ingverjeva čaja je preprosta: manjši del korenine ingverja narežete na majhne koščke, ki jih zavrete v vodi. Precedite in popijte.

Profimedia

Črni čaj

Ste vedeli, da naj bi bil črni čaj odkrit na Kitajskem, in sicer okoli leta 1590? Pred tem naj bi na Kitajskem poznali le zeleni in oolong čaj. Njegova barva naj bi bila v resnici rdeča, in zato naj bi ga na Kitajskem poimenovali rdeči čaj. V Anglijo naj bi prišel šele leta 1658 in se počasi razširil tudi po Evropi in drugih delih sveta. Danes velja za najbolj popularen čaj na svetu. Imel naj bi tudi številne zdravilne vplive: povečeval naj bi kognitivne sposobnosti, ščitil srce in ožilje, blagodejno deloval na črevesje in pomagal pri hujšanju. Zaradi relativno visoke vsebnosti kofeina je dobra izbira za vse, ki iščete bolj zdrav nadomestek za kavo.

Profimedia

Čaj iz hibiskusa

Čaj hibiskusa se pripravlja iz posušenih delov istoimenske rastline. Je temno rdeče barve in ima sladek, nekoliko grenek okus. Hibiskus naj bi izviral iz severne Afrike in jugovzhodne Azije. Sicer lahko uspeva v tropskih in subtropskih podnebjih. V zdravilne namene (v ljudski medicini) naj bi se že dolgo časa uporabljali vsi deli rastline. Danes študije kažejo, da bi lahko dobrodejno deloval na srce in ožilje in pomagal pri hujšanju. Bil naj bi tudi bogat vir antioksidantov in polifenolov. Nekateri viri opisujejo, da bi lahko pomagal tudi pri prehladnih obolenjih (boleče grlo).

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.