4 vprašanja, ki si jih zastavite, če se sami sebi zdite pretirano zaskrbljeni

Magazin 15. Nov 202116:45 0 komentarjev
Tesnoba
Profimedia

Če se spoprijemate s pretirano zaskrbljenostjo, preizkusite spodnja samovprašanja za lajšanje tesnobe, ki jih priporočajo strokovnjaki.

Poudariti je treba, da je ta članek zgolj informativne narave. Če se spoprijemate z omenjenimi težavami, se zato vsekakor posvetujte še z ustreznim strokovnjakom.

1. Zakaj sem pretirano zaskrbljen?

Prepoznavanje razlogov za zaskrbljenost je prvi korak k zmanjšanju občutenja tesnobe. Čeprav se zdi vprašanje na prvi pogled zelo preprosto in očitno, pa strokovnjaki pravijo, da številni posamezniki, ki trpijo zaradi tesnobe, ne znajo dobro razložiti, zakaj so zaskrbljeni (vir).

Pogosto naj bi pripovedovali, da so zaskrbljeni zaradi več stvari naenkrat, ki jih ne znajo dobro pojasniti. Strokovnjaki razlagajo, da se to zgodi zaradi nakopičenih nerešenih predhodnih situacij, zato je prav vsako situacijo, ki nam vzbuja tesnobo, dobro sproti ozavestiti in oceniti njeno težo.

Prepoznavanje teže dogodkov in situacij je prvi korak do olajšanja – ko posameznik oceni, da nekateri dogodki res nimajo prave osnove za zaskrbljenost, se lahko zmanjša tudi tesnobnost (vir).

2. Kakšne so možnosti, da se strah uresniči?

Za tesnobo in zaskrbljenost je značilno občutenje strahu in negotovosti za stvari in dogodke, ki bi se lahko zgodili v prihodnosti. Posameznik, ki ga muči tesnoba, pogosto pričakuje neugoden izid, za kar pogosto ni pravega zunanjega razloga.

Šele ko prepoznamo razloge za zaskrbljenost in ocenimo težko dogodkov, lahko naredimo naslednji korak: vprašajmo se, kakšne so možnosti, da se bodo strahovi in skrbi zares uresničile? Pogosto so namreč strahovi veliko večji od resničnega stanja. To seveda ne pomeni, da zanikamo svoja občutja. Gre za to, da poskušamo realno oceniti, ali je situacija res tako strašljiva in, še bolj pomembno, ali zares obstajajo realne možnosti, da se uresniči neugoden izid (vir).

Profimedia

3. Kaj bi lahko bilo, če bi se zgodil najslabši scenarij?

To vprašanje nagovarja k temu, da se vprašamo, kaj bi se zgodilo, če bi se uresničil najslabši scenarij. Kaj bi to pomenilo za nas, naše bližnje in celotno situacijo? Smo res tako majhni in nemočni? Ko analiziramo situacijo še s tega zornega kota, morda lahko ugotovimo, da se nam ni ničesar bati. Pogosto ugotovimo, da smo v življenju doživeli in preživeli že marsikaj hujšega in težjega in kar naenkrat lahko začutimo notranjo moč, zaskrbljenost pa izgine (vir).

4. Kakšna je cena pretirane zaskrbljenosti in tesnobe?

Pogosto ne vidimo širše slike in se osredotočamo samo na tisto, kar gre lahko narobe, pozabimo pa na drugo stran kovanca in tisto dobro, kar lahko situacija prinese. Tesnoba nas zaustavlja na poti, zaradi nje ne upamo osebnostno rasti, saj nas zadržuje na mestu. Že Abraham Maslow je nekoč dejal, da imamo v vsakem trenutku dve priložnosti – stopiti naprej proti osebni rast ali stopiti nazaj v varnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!