5 filmov, ki si niso zaslužili oskarja, in 5 mojstrovin, ki so jih spregledali

Magazin 21. Mar 202211:30
Gora Brokeback
Profimedia

Le 90 naslovov v zgodovini je dobilo oskarja za najboljši film. Zlati kipec podeljujejo izbrani člani filmske akademije, zato jih vsi jemljejo zelo resno. A se je kar nekajkrat zgodilo, da so skoraj vsi ljubitelji filmov ostali odprtih ust, ko so razglasili oskarja za najboljši film. Povsem po svojem okusu smo izbrali 10 naslovov, ob katerih po našem mnenju ne bi smelo pisati, da so dobili oskarja.

Seveda pa smo pregledali tudi nekaj tujih lestvic in 5 naslovov se pojavi skoraj na vseh seznamih najslabših filmov v zgodovini podelitve teh prestižnih kipcev, ki so dobili oskarja. Tudi 5 filmov, ki bi morali dobiti oskarja, a ga niso, je povsem naš, subjektivni izbor.

5 filmov, ki si niso zaslužili oskarja

Moja Afrika, 1985

Moja Afrika
Profimedia

Ta romantični film, posnet po knjigi Karen Blixen, ki se začne s tako prodornimi besedami – ”I had a farm in Africa at the foot of the Ngong hills”, je leta 1985 domov odnesel kar sedem oskarjev. Seveda je bila Meryl Streep odlična in Robert Redford lep kot slika, a film si prav gotovo ni zaslužil oskarja. Tudi na strani Rotten Tomatoes ima film le 58 točk.

Rocky, 1976

Rocky
Arhiv

Seveda se vas ne bo veliko strinjalo, saj je bil Rocky velika uspešnica, a dejstvo je, da to ni bil film za oskarja. In naj vam še omenimo, katere filme je tisto leto premagal Rocky – Taksist, Vsi predsednikovi možje in Televizijska mreža.   

 Usodna nesreča, 2004

Crash
Arhiv

Usodna nesreča (Crash) Paula Haggisa je povsem spodoben film o posledicah rasizmam in nasilja v sodobnem Los Anglesu. Tudi igralci Sandra Bullock, Matt Dillon, Don Cheadle, Thandie Newton in Ryan Phillippe so opravili odlično delo, a naj vam omenimo, da je bil isto leto v tej kategoriji tudi film Gora Brokeback, ki se ga še danes vsi spomnimo, Usodne nesreče pa le redki.

Chicago, 2003

Dejstvo je, da noben film ne osvoji oskarja brez močnega oglaševanja. Danes popolnoma osramočeni Harvey Weinstein je poznal ve skrivnosti oglaševanja in vse šibke točke članov akademije, tako da je znal vse pridobiti na svojo stran. Tako nekako je muzikal Chicago spravil do oskarja.

Pogumno srce, 1996

 Mel Gibson
Profimedia

Pogumno srce (Braveheart) je ameriški epski vojni film iz leta 1995, ki ga je režiral in koproduciral Mel Gibson ter v njem odigral tudi glavno vlogo Williama Wallacea, škotskega bojevnika iz poznega 13. stoletja. Film je zgodovinska fikcija in temelji na Wallaceovem vodenju upora Škotov v prvi vojni za neodvisnost proti kralju Edvardu I. Angleškemu. Gibson brez dvoma obvlada množične scene in bitke, film je bil velika uspešnica, vendar – ali si je res zaslužil oskarja za najboljši film. Njegov protikandidat je bil Il Postino (Poštar), italijanski film, ki pripoveduje o kratkotrajnem prebivanju čilskega pesnika Pabla Nerude na italijanskem otoku Salina, kjer preprostega domačina Maria Ruoppola navduši nad poezijo.

In katerih 5 filmov bi moralo dobiti oskarja, a ga niso?

Državljan Kane (Citizen Kane), 1941

ORSON WELLES
Profimedia

Državljan Kane (Citizen Kane) je drama iz leta 1941. Film je režiral Orson Welles, ki je igral tudi glavno vlogo. Po nekaterih anketah filmskih kritikov velja za najboljši film vseh časov. Film je požel pohvale zaradi inovativne zgradbe, glasbe in pripovedovanja. Film opisuje življenje Charlesa Fosterja Kana, bogatega in vplivnega lastnika časopisne mreže v ZDA skozi oči novinarja Jerryja Thompsona, ki po Kanovi smrti raziskuje pomen njegovih zadnjih besed, rosebud (dobesedno brst vrtnice). V tekmi za oskarja ga je premagal Kako zelena je bila moja dolina.

2001: Vesoljska odiseja, 1968

2001: Odiseja v vesolju je znanstvenofantastični film režiserja in producenta Stanleyja Kubricka iz leta 1968, posnet po istoimenskem romanu Arthurja Charlesa Clarka. Film se sooča s temami, kot so človeška evolucija, tehnologija, umetna inteligenca in zunajzemeljsko življenje. Kljub različnim ocenam ob svetovni premieri so danes kritiki in občinstvo film razglasili za enega najboljših vseh časov. Leta 2002 so ga kritiki revije Sight & Sound uvrstili med deset najboljših vseh časov. Nominiran je bil za štiri kipce, prejel pa enega za vizualne učinke. V tekmi za najboljši film ga je premagal muzikal Oliver.

Gora Brokeback, 2005

Celo režiser filma Usodna nesreča leta 2005 ni mogel verjeti, da je njegov film premagal delikatno kavbojsko romanco Anga Leeja Gora Brokeback. Morda Hollywood takrat še ni bil pripravljen na gejevski par in kavbojska strta srca. A to je zagotovo ena večjih krivic, ki se je zgodila na Oskarjih. In še Heath Ledger je bil živ in resnično čeden.

Točno opoldne, 1952

Največja predstava na svetu je leta 1952 premagala klasiko Freda Zinnemanna Točno opoldne (Gary Cooper in Grace Kelly) in mojstrovino Tihi mož Johna Forda, kjer igra nepozabni John Wayne. In mimogrede naj povemo še večjo sramoto – istega leta film Ples v dežju, ki je nekaj najbolj kultnega, kar premore Hollywood, sploh ni bil nominiran za oskarja.

Društvo mrtvih pesnikov, 1989

Mrtvo društvo pesnikov
Arhiv

Niti ne gre toliko za Društvo mrtvih pesnikov, ki je zares odličen film, a gre za to, da je povsem simpatičen nedeljski film Šofer gospodične Daisy leta 1989 v tekmi za oskarja premagal tudi film Rojen 4. julija, medtem ko mojstrovina Spike Leeja V vročici noči sploh ni bila nominirana za prestižno nagrado. Zelo slabe odločitve je tisto leto sprejemala akademija.