5 najpogostejših razlogov, zakaj se novoletne zaobljube ne uresničijo

Magazin 28. Dec 202110:45
Ženska
Profimedia

Tradicijo pisanja novoletnih zaobljub poznamo že zelo dolgo, znana je še iz babilonskih časov. Namen pisanja sta samorefleksija in zaobljuba sebi, da bomo v prihodnjem letu (še) boljši. A zakaj se večina novoletnih zaobljub ne uresniči? Preverite pet najpogostejših razlogov.

Zanje si vzamete premalo časa

Ste eden od tistih, ki vsako leto načrtuje pisanje novoletnih zaobljub, a vam na koncu ob vseh obveznostih zmanjka časa, da bi jih premišljeno zapisali? Prva napaka, ki jo ljudje delajo pri pisanju novoletnih zaobljub, je namreč prav ta, da si ne vzamejo dovolj časa in hitro zapišejo najbolj splošne zaobljube. Za pisanje novoletnih zaobljub si je res treba vzeti čas. Dobro se je ozreti v preteklo leto in analizirati, kaj je bilo prijetno in je vredno ohraniti tudi v novem letu, kaj pa je tisto, kar bi radi spremenili. Pisanje novoletnih zaobljub je vrsta samorefleksije, ki nam naj bi dala uvid v tisto, česar si zares želimo.

Zastavite si previsoke cilje

Ne glede na to, kakšne so naše želje, je vsekakor dobro biti realen. Zaobljube in cilji, ki si jih zastavljamo, naj bodo dosegljivi, kajti če si zastavimo previsoke cilje in prezahtevne zaobljube, obstaja velika možnost, da jih ne bomo izpolnili ali dosegli ter se bomo zaradi tega slabo počutili. Vedeti je treba, da čeprav se rojeva novo leto, ki je še kot nepopisan list papirja, smo mi še vedno ista oseba, zato bodimo realni pri zaobljubah in ciljih.

Zaobljube so preveč splošne

Največja pomanjkljivost, ki jo lahko ”zagrešimo” ob pisanju novoletnih zaobljub, je, da so te preveč splošno napisane: shujšal bom, pretekel bom maraton, zamenjal bom službo, jedel bom bolj zdravo itn. Ko želimo v svoje življenje vnesti nekaj novega ali si želimo spremembo na določenem področju življenja, je dobro, da čim bolj jasno opišemo, kaj si želimo, kako, kdaj in zakaj. Če je naša zaobljuba, da bomo začeli bolj zdravo jesti, potem natančno zapišimo, kaj bomo zamenjali v svoji prehrani, kakšni bodo naši obroki itn. Če smo si zadali, da bomo pretekli maraton, naredimo natančen načrt vadbe. Če želimo zamenjati službo, razmislimo, kakšno službo si želimo, kakšno delovno okolje in tudi plačilo. A pri vsem bodimo realni.

Profimedia

Pozabljate na osebno rast

Pri pisanju novoletnih zaobljub pogosto pozabljamo, da nekatere stvari zahtevajo tudi spremembo našega načina razmišljanja in delovanja. Na eni strani imamo zaobljubo, željo oz. cilj, na drugi strani pa je pot do cilja treba tudi prehodit. Ta pot od nas lahko zahteva, da spremenimo določene navade, kajti za neuspehi se pogosto skrivajo negativni vzorci in načini delovanja, ki nam onemogočajo napredek, zato je del želene spremembe lahko tudi osebnostna rast.

Prehitro obupate

Čeprav smo novoletne zaobljube dovolj natančno določili in si zanje vzeli dovolj časa, pa pogosto prehitro obupamo in si dopovemo, da ne delujejo. A vendar je treba dovolj vztrajati. Če si na primer zastavimo cilj, da bomo shujšali, je treba pri njem vztrajati, saj rezultati ne pridejo čez noč. Če pri tem sami nismo uspešni, pa je dobro poiskati tudi strokovnjaka, ki nam bo pomagal. Pomembno je, da damo vse od sebe.

VIR: https://www.psychologytoday.com/