5 osebnostnih lastnosti, ki so povezane s srečo. Jih imate?

Magazin 09. Feb 202208:00
srecen par
Profimedia

Nekateri strokovnjaki trdijo, da obstajajo določene osebnostne lastnosti, ki napovedujejo srečo.

V raziskavo je bilo vključenih pet glavnih lastnosti, in sicer ekstravertiranost, prijetnost, vestnost, pripravljenost na nove izkušnje in nevrotičnost – ter za vsako še dve podvrsti. Izkazalo se je, da so v iskanju tistega, kar nas osrečuje, izstopale naslednje lastnosti:

  • navdušenje (ekstravertiranost)
  • nizka stopnja zaprtosti (nizek rezultat na področju nevrotičnosti)
  • sočutje (prijetnost)
  • intelektualna radovednost (pripravljenost)
  • delavnost (vestnost)

Zakaj so prav te osebnostne lastnosti povezane s srečo?

1. Navdušenje

Ljudje, ki so nad stvarmi navdušeni, življenje zajemajo z veliko žlico. Družabni so, na življenje gledajo pozitivno, jasno izražajo čustva in sebe po navadi sprejemajo takšne, kot so. Če jim kaj stopi na pot do sreče, pa se potrudijo, da bi to spremenili. Zato imajo navdušeni ljudje pozitivne odnose z drugimi in so precej zadovoljni z vsem, kar jim življenje ponuja.

2. Nizka stopnja zaprtosti (nizek rezultat na področju nevrotičnosti)

To so ljudje, ki jih negativna čustva ne obremenjujejo preveč. Niso nagnjeni k depresiji in anksioznosti. Posamezniki z nizko stopnjo zaprtosti so tudi bolj zadovoljni s samimi seboj ter se sprejemajo takšne, kot so.

3. Sočutje

Dokazi kažejo, da je sočutje povezano s pozitivnimi mislimi, empatijo in dobrim počutjem. Sočutni posamezniki v življenju lažje najdejo smisel. Neštete raziskave so pokazale, da se s tem, ko pomagamo drugim, tudi sami počutimo bolje.

4. Intelektualna radovednost

Radoveden um, odprt za nove možnosti in nove izzive, zanimive pogovore. Zanimivo je tudi, da omenjeni posamezniki sicer preveč razmišljajo o svojem življenju (podobno kot tisti, ki so zaprti), a se iz svojih preteklih napak učijo in napredujejo. Po navadi ne razmišljajo preveč o negativnih izkušnjah.

5. Delavnost

Posamezniki, ki spadajo v to skupino, so v življenju odločni, usmerjeni k ciljem in vztrajni. Tudi zaskrbljeni niso pogosto, prav tako ne postanejo depresivni, kadar se stvari ne odvijajo po njihovih pričakovanjih, ampak nadaljujejo delo. To lastnost povezujejo z dosežki in samodisciplino.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje