5 razlogov, zakaj ni dobro komentirati videza drugih (v fitnesu)

Magazin 12. Sep 202217:30
telovadnica
Profimedia

Ste kdaj v fitnesu pohvalili videz oz. postavo nekoga drugega in naleteli na neprijeten odziv? Komentarje naslednjič raje zadržite zase.

Preden izrečete še kak komentar, morate vedeti naslednje:

Ne veste, kakšen cilj imajo drugi

Ni nujno, da se vsi trudijo izgubiti težo, ljudje prihajajo v fitnes z zelo različnimi razlogi. Nekateri želijo le okrepiti telo, izoblikovati postavo, ohraniti mišično maso, postati gibljivejši, se pripraviti na maraton …

Zato pohvala morda niti ne bo na mestu in vadečemu ne bo nič pomenila. Presenečeni bi bili, koliko različnih ciljev si ljudje zastavijo, zato raje ne tvegajte. Če pohvalite osebo, ki se po vašem mnenju trudi izgubiti težo in ji je delno to že uspelo, pa se lahko znajdete v še bolj neprijetni situaciji. Morda se ne želi izpostavljati ali pa ni prišla s tem namenom.

Morda ste dregnili v osje gnezdo

Vitka postava ni nujno plod trdega dela, lahko se za tem skriva zgodba, ki je oseba ni pripravljena deliti.

Žal vam bo, če boste pohvalili postavo nekoga, ki morda trpi za boleznijo, ima težave s prehrano ali odvisnostjo ter druge probleme, ki se vas ne tičejo. Oseba verjetno ni pripravljena pojasnjevati svoje situacije, zato ne bo pretirano navdušena in hvaležna za vaš kompliment.

Svojega mnenja ni treba vedno izraziti

Samo pomislite, koliko misli se vam poraja na delovnem mestu, a jih raje zadržite zase, ker ne želite razjeziti sodelavcev ali ker ne morete šefu povedati v obraz, da vam gre na živce. Izbirate trenutke, ko je primerno izraziti mnenje, in trenutke, ko to ni niti primerno niti potrebno. In podajanje mnenja o drugih vadečih spada v drugo skupino – nepomembno in neprimerno.

Ker je to čas za vas

Ko si vzamete čas za vadbo, je to hkrati čas za vas. Sprostite se, odmislite vse probleme in skrbi … Osredotočite se nase, na pravilno izvajanje vaj, na poslušanje telesa. Če želite biti pri vadbi učinkoviti, imate dovolj dela že sami s seboj ter za opazovanje in komentiranje drugih sploh ni časa.

Opazujte tudi svoje počutje: kako se počutite pred vadbo in kako po njej? Kako vam vadba dene na stresen dan? Ste v primerjavi z nekaj meseci in enim letom kaj napredovali?

Vso pozornost usmerite nase in presenečeni boste, kako hitro boste opazili pozitivne spremembe.

Pohvalite sebe

Vi ste tisti, ki si prav tako zasluži pohvalo, zato raje razmislite, v čem ste bili na tokratni vadbi dobri, in na svoje dosežke ter si večkrat namenite lepo besedo. To bo dobro delo vaši samopodobi.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.