5 znakov, da ste zelo inteligentna oseba

Magazin 13. Sep 202122:30 2 komentarja
Inteligenca
Profimedia

Inteligenca se ne meri le s testi in dosežki posameznika. Visokointeligentni ljudje imajo tudi nekaj skupnih osebnostnih lastnosti. Ste med njimi?

Ker smo si med seboj tako različni, ne moremo določiti natančnega tipa osebnosti, ki bi veljal za zelo inteligentnega. Lahko ste zaprta ali odprta oseba, opravljate katerikoli poklic in imate določeno stopnjo izobrazbe … Ampak tokrat ne bomo govorili o tem. 

Preverite, ali imate katero od naslednjih osebnostnih lastnosti, ki naj bi nakazovala, da ste pametnejši, kot si mislite: 

Empatija

Več ko premorete empatije, boljše naj bi bilo vaše besedno razumevanje. Obstajala naj bi namreč povezava med čustveno in kognitivno inteligenco. Če torej odločitve sprejemate s srcem, se boste najverjetneje odločali tudi z razumom. 

Radovednost 

To je lahko v določenem pogledu slaba lastnost, saj nihče ne mara pretirano radovednih sosedov ali sodelavcev. A govorimo o zanimanju za svet in dogajanje okrog nas. Inteligentni ljudje se sprašujejo o naravnih pojavih, raziščejo pretekle zgodovinske dogodke, radi se učijo o drugih kulturah, naravi in področjih, ki so jim popolna neznanka. Podobni so vedoželjnim otrokom, ki sprašujejo starše, zakaj ne čutimo vrtenja Zemlje in zakaj sonce sveti. 

Samokontrola

Imeti samokontrolo kaže tudi na zrelost določene osebe. Če znate obvladovati svoja čustva in impulze, da se v določenih situacijah ne odzovete z vpitjem, zmerljivkami ali kako drugače, verjetno premislite, preden spregovorite. Ko naletite na oviro v življenju, se usmerite k iskanju rešitve, saj veste, da se boste tako najhitreje rešili nelagodja. 

Omejitve

Inteligenca se ne meri le po tem, kaj veste, ampak tudi po tem, česar ne veste. Dober znak, da ste zelo inteligentni, je, da prepoznate svoje omejitve in se ne pretvarjate, da ste najpametnejši. To vam dovoljuje, da ste odprti za nova znanja. Vedno se radi naučite česa novega, zato neznanje ni vaša šibkost, ampak povod za zbiranje novih informacij. 

Prilagodljivost

Visokointeligentni ljudje se zavedajo, da na nekatere stvari nimajo vpliva. S tem se ne obremenjujejo, ampak poskušajo ostati prilagodljivi in se znajti v vsaki situaciji. Nikoli jih ne boste slišali govoriti o tem, kaj bi se moralo zgoditi in kako. Ostajajo odprtih misli in so vedno pripravljeni poslušati nove predloge. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje