8 knjig o profesionalnem kolesarstvu v slovenščini, ki jih morate prebrati

Magazin 25. Jul 202209:17 0 komentarjev
Tadej POgačar
Profimedia

Dirke po Franciji je konec. Tadeju Pogačarju je letos žal ni uspelo osvojiti, čeprav je pokazal, zakaj je najboljši kolesar na svetu in eden najbolj pogumnih športnikov na dveh kolesih. In Tadej je tudi član prestižnega kluba, ki ve, kaj pomeni biti dvakratni zmagovalec slavne dirke in kako je, ko nosiš rumeno majico. Vstop v ekskluzivno druščino rumene majice terja popolno predanost, brutalno žrtvovanje in neverjetne fizične sposobnosti, piše Edward Pickering v knjigi Klub rumene majice.

Ker Slovenija vsako leto dobiva vse več ljubiteljev kolesarstva, pred malimi ekrani in tudi na kolesu, smo pogledali, katere knjige so na trgu, ki vsaj malo razkrivajo resnični svet profesionalnega kolesarstva, med tuje avtorje smo uvrstili tudi dva slovenska kolesarja – Mateja Mohoriča in Valterja Bončo. Najbolj odkrito o zakulisju kolesarske karavane spregovori knjiga Anonimni kolesar, kjer seveda ne zvemo, kdo je avtor, a očitno ni bil najbolj navdušen nad delom v profesionalnih kolesarskih ekipah. Klub rumene majice pove vse o brutalni predanosti in norosti zmagovalcev. Želimo prijetno branje in seveda veliko lepih kilometrov na dveh kolesih.

Anonimni kolesar: resnično življenje kolesarja v profesionalnem pelotonu

Anonimni kolesar
Emka

Blišč profesionalne kolesarske karavane skriva zakulisje enega najzahtevnejših in najnevarnejših športov, v katerem večina kolesarjev ne živi razkošnega življenja, ampak opravljajo trdo delo, ki vključuje pogosta potovanja ter dolge odsotnosti od doma in družine. Ne samo, da je profesionalno kolesarjenje trdo delo na cesti, kolesarji so nenehoma pod pritiskom: ustrezna prehrana in telesna teža sta del tega športa, tako kot tudi skrb kako ostati zdrav tudi na vrhuncu forme. O ozadju se v medijih ne govori. Skriva se tudi težave, ki jih kolesarjem povzročajo neprimerna sistemska ureditev športne panoge, slaba oprema ali slaba ekipna taktika. Iskrenost se kaznuje, preveč zgovorni kolesar naslednje leto ne dobi pogodbe.

Magični zateg: svet kolesarstva po Carltonu Kirbyju, Carlton Kirby , Robbie Broughton

magični zateg
Emka

Sloviti komentator športnega programa Eurosport Carlton Kirby se v duhovitem knjižnem prvencu razpiše o svoji največji ljubezni – cestnem kolesarstvu. V Magičnem zategu izpod peresa najbolj priljubljenega kolesarskega komentatorja na svetu izvemo vse o ustroju, logistiki, tegobah in neštetih zabavnih prigodah športnega komentatorstva največjih kolesarskih dirk. Prenose teh pogosto sovodi z legendarnim Ircem Seanom Kellyjem – ta je za knjigo napisal predgovor –, s katerim sta v zadnjih petnajstih letih nepogrešljiv tandem med julijskim spremljanjem Dirke po Franciji.

Pomočnik: vzponi in padci poklicnega kolesarja, Charly Wegelius, Tom Southam

Knjiga
Emka

Charly Wegelius v knjigi predstavi potek svoje kariere od amaterskih začetkov v Franciji do velikih uspehov v vlogi pomočnika. Nikoli v soju žarometov, a po drugi strani nepogrešljiv član vsake ekipe, ki ga je imela v svoji sredini. Zanimivo branje za vse navdušence kolesarjenja, ki jih zanima, kako izgleda življenje profesionalca, katere pasti mu grozijo in kaj kolesarji pojmujejo kot samoumevno, širši javnosti pa se zdi čudno.

Klub rumene majice, Edward Pickering

Klub rumene majice
emka

Vstop v ekskluzivno druščino rumene majice terja popolno predanost, brutalno žrtvovanje in neverjetne fizične sposobnosti. Pa vendar, kaj je poleg vrhunskega vzpenjanja, dobrih voženj na čas in izmikanja nevarnostim ceste tisto, zaradi česar nekdo postane zmagovalec Toura? Klub rumene majice ponuja presenetljiv vpogled v razmišljanje zmagovalcev Dirke po Franciji v obdobju 1975–2015.

Popolnoma normalno je, da so človeku nekateri člani kluba rumene majice bolj pri srcu kot drugi: nekateri so zanimivejši ali boljša družba od drugih; nekateri so uspešni na drugih področjih življenja, drugi pa v resničnem svetu ne premorejo tolikšnih ambicij kot na kolesu; nekateri so zapleteni, drugi preprosti. Edino pravo merilo za vstop v klub je sposobnost, da si izjemno dober v dirkanju in znaš zgrabiti priložnost, ko se pokaže. Brian Holm, nekdanji ekipni tovariš Bjarneja Riisa, mu je povedal, da je na tekmovalni ravni, ki jo je dosegel Riis, nenavadno srečati nekoga kolikor toliko normalnega.  “Vsi, ki so dobili Tour, so precej samosvoji. Biti moraš malce drugačen. Če pogledaš vsakega posebej, ni nihče od njih normalen, kajne?”

Rdeča laterna, Zadnji kolesar na Dirki po Franciji, Max Leonard

Rdeča laterna
Emka

Kolesarjii, ki v skupni razvrstitvi končajo na zadnjem mestu Toura, niso poraženci. Ime za kolesarja, ki po treh tednih uradno zasede zadnje mesto, je rdeča laterna ali po francosko lanterne rouge. Izvira iz rdeče svetilke, ki je bila včasih obešena na zadnjem vagonu vlaka in je strojevodje opozarjala na nevarnost v daljavi. Gre za eno najbolj zamotanih in skrivnostnih priznanj v kolesarskem svetu. Simbolična rdeča svetilka je (bila) interna pohvala pelotona, poklon kolesarskih sotrpinov tistemu, ki je vztrajal do konca, pa čeprav je bil zadnji. Z njo so izkazovali tudi posebno čast pomočniku, ki je morda toliko žrtvoval za ekipo, da je zdrsnil povsem na konec razvrstitve. V knjigi Rdeča laterna avtor Max Leonard skozi zanimive zgodbe različnih kolesarjev popisuje neverjetno, mestoma razburljivo in šokantno drobovje francoske pentlje od njenih začetkov. Z njimi v besedilu prekolesari znamenite vzpone, legendarne etape in razkriva, kako so rdeče laterne pisale tudi poglavja zgodb o imen …

Moj svet, John Deering , Peter Sagan

Peter Sagan
Aktivni Mediji D.o.o.

Peter Sagan je v letih 2015, 2016 in 2017 dosegel na videz nemogoče: trikrat zaporedoma je zmagal na svetovnem kolesarskem prvenstvu in se zapisal v zgodovino kot eden največjih kolesarjev vseh časov. Toda Peter ne niza samo zmag. Peter zabava. Vsak trenutek na kolesu je zanj priložnost, da izrazi svoj značaj, pa naj se po Mont Ventouxu vozi po zadnjem kolesu ali uganja norčije na tiskovnih konferencah, kjer se tare novinarjev. Peter izžareva strast do športa in prikupno željo, da svojim navijačem prikliče nasmeh na obraz.

MOHOpedija: nezaključena biografska škrbina o kolesarskem življenju in uspehih Mateja Mohoriča, Uroš Buh

Matej Mohorič
Bicikelj

Leta 2008, ko je Tadej Valjavec premikal mejnike za slovensko kolesarstvo in dosegel deveto mesto v skupnem seštevku na Dirki po Franciji, je mladi Matej Mohorič med poletnimi počitnicami prvič ostal sam doma. Prav zaradi kolesa ni šel s starši na družinske počitnice, tistih štirinajst dni pa je preživel v umirjeni rutini vsakdanjih opravil na domači kmetiji, na Podblici, dolgih treningih in popoldanskem gledanju televizije, kjer je stiskal pesti za Valjavca iz sosednje doline Besnice.

700.000 kilometrov: biografija, Valter Bonča, Gregor Pavšič

Valter Bonča
Emka

Valter Bonča je bil četrti slovenski kolesarski profesionalec, ki je s svojimi dosežki, zmagami in prebojem v kolesarsko meko Italijo postavil športno raven kolesarstva na novo raven ter pomagal graditi temelje poznejše Slovenije – kolesarske velesile. Zgodba o fantu iz Idrije, ki so mu morali prvo tekmovalno kolo še “švercati” iz Italije, ki se je v šolo do Kranja s kolesom vozil tudi v dežju in snegu in ki je bil že na prvi olimpijadi samostojne Slovenije pripravljen osvojiti zlato medaljo. Pripoved o enem najbolj krutih vztrajnostnih športov, kjer je v najtežjih trenutkih stran odrival neizmerno bolečino in globoko v sebi iskal skrito moč, da je vztrajal naprej.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!