MOHOpedija: biografija o kolesarskem življenju in uspehih Mateja Mohoriča

Magazin 22. Jun 202216:45 0 komentarjev
Matej Mohorič
Tit Košir

Mohopedija: nedokončana škrbina o kolesarskem življenju in uspehih Mateja Mohoriča je knjižni projekt, ki sta ga z Urošem Buhom pripravljala od lanske jeseni, ko si je poklicni kolesar po končani sezoni lahko vzel čas za izdatne intervjuje. Srečanja in sestanke sta morala Matej in pisec, sicer novinar revije Bicikl, nato strniti v slaba dva meseca, saj se je Mohorič s svojo ekipo Bahrain Victorious že v začetku decembra tradicionalno odpravil na prve priprave za novo sezono. Več kot 15 ur posnetega materiala in zgoščenih pripovedi je bilo potem treba najprej preliti v besede, nato pa še v zaključeno literarno celoto.

Leta 2008, ko je Tadej Valjavec premikal mejnike za slovensko kolesarstvo in dosegel deveto mesto v skupnem seštevku na Dirki po Franciji, je mladi Matej Mohorič med poletnimi počitnicami prvič ostal sam doma. Prav zaradi kolesa ni šel s starši na družinske počitnice, tistih 14 dni pa je preživel v umirjeni rutini vsakdanjih opravil na domači kmetiji, na Podblici, dolgih treningov in popoldanskega gledanja televizije, kjer je stiskal pesti za Valjavca iz sosednje doline Besnice.

Komaj deset let zatem je Mohoriču uspelo že vse tisto, o čemer je njegov vzornik le sanjal – dvakratni svetovni prvak v kategoriji U19 in U23, v svoji zbirki je imel že zmago z Dirke po Španiji in Dirke po Italiji, pravkar je prvič postal državni prvak, avgusta 2018 pa je osvojil kar dve etapni dirki zapored – Binckbank in Dirko po Nemčiji. In končno se je počutil dobro v svoji novi ekipi Bahrain Merida.

Matej Mohoric in Uros Buh
Tit Košir

Čeprav so mu številni strokovnjaki že zelo zgodaj napovedovali šampionsko prihodnost in bliskovit vzpon, ki bi sledil dvema osvojenima mavričnima majicama, pa se prvih nekaj let med profesionalci ni znašel najbolje. Težave s težo kot posledico nepravilnega prehranskega režima, težave s prilagajanjem na višinski trening, slab pristop k treningu, neuspehi in pogosti odstopi so Mateja velikokrat pripravili do preizpraševanja o svoji odločitvi, da postane profesionalni kolesar. A nikoli ni obupal, in ko se danes obrača nazaj, popolnoma razume, zakaj je moralo biti tako – zato, da bo lahko iz vsega skupaj prišel močnejši, hitrejši, zrelejši in da teh napak ne bo nikoli več ponavljal!

Matej Mohorič
Tit Košir

In res – po neverjetni sezoni 2021, ko je že drugič osvojil naslov državnega prvaka in nato v juliju, kar dve etapni zmagi na sloviti Dirki po Franciji, je v letošnjo pomlad krenil še siloviteje: kot prvi Slovenec je v epskem slogu osvojil najdaljšo klasiko Milano – San Remo! Tudi tokrat v popolnoma njegovem slogu – na spustu – kjer je uporabil nov izum v cestnem kolesarstvu, potopno sedežno oporo z daljinskim vzvodom.

Konec lanske sezone pa se je Matej odločil za še eno drzno potezo, da z avtorjem Urošem Buhom spišeta prerez njegovega življenja in dosedanje kolesarske kariere. In zgodbe, ki so začele pritekati na plano, so včasih naravnost neverjetne in predvsem dih jemajoče. Od prvih divjih voženj z gorskim kolesom po domačih gmajnah do vratolomnih spustov s saltom in pristankom v bolnišnici na Giru – sočna pripoved, začinjena tako s padci kot z zlatim leskom, veseljem in solzami, predvsem pa z neskončno ljubezni.

Knjigo sta avtorja v družbi Tadeja Goloba, pisatelja, alpinista in navdušenega kolesarja, predstavila v ponedeljek v prijetnem ambientu kongresnega centra na Brdu pri Kranju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!