8 verjetnih razlogov, zakaj nikakor ne morete shujšati

Magazin 30. Mar 202310:30
hujšanje
Profimedia

Se že več časa trudite shujšati, a vam nikakor ne uspe? Preverite, ali počnete kaj narobe.

Obstaja veliko razlogov, zakaj ne morete shujšati. Če ne ugotovite sami, se posvetujte s trenerjem ali prehranskim strokovnjakom, ki bo vedel, kaj vam povzroča preglavice.

Lahko pa preverite tudi, ali se morda najdete v kateri od spodnjih navad, ki so morda krive, da kilogrami ostajajo nespremenjeni:

Ne pijete vode

Voda vas ne le hidrira, temveč tudi pomaga pri procesu hujšanja. Če boste npr. kozarec vode spili pred obrokom, vam to lahko pomaga, da se ne prenajedate in pojeste manj, kot bi sicer. Bolj vas bodo nasitila živila, ki vsebujejo veliko vode (sadje in zelenjava).

Sprehod je dovolj

Prepričani ste, da je dovolj 15-minutni sprehod, na katerega se odpravite vsak dan. To je vsekakor bolje kot nič, a ne pričakujte velikih rezultatov, če je to vse, kar počnete. Omislite si redno vadbo, ki bo pospešila utrip in skrbela tako za kondicijo kot za utrjevanje mišic.

Jeste zdravo, a preveč

Pravzaprav je vaš jedilnik videti zdrav in uravnotežen, lahko se pohvalite, da jeste veliko polnovrednih živil in obrokov. Vendar je tudi pri zdravi hrani treba paziti na porcije. Če pojeste preveč oreščkov, testenin, avokada … se vseeno lahko zredite.

Zanašate se samo na kardio vadbo

Se izogibate vadbi za moč, ker ne želite, da bi bile vaše mišice pretirano oblikovane? Ne skrbite, to se ne bo zgodilo. Boste pa z vadbo za moč poskrbeli za trdnejše kosti, dobro delujoče sklepe, boljšo prebavo, oblikovano postavo …

Nimate podpore partnerja

Trudite se shujšati, vendar partner redno predlaga večerje v restavracijah, zraven vas odpre vrečko čipsa, vam poleg skodelice kave naroči še kos torte … Tako boste težko dosegli svoj cilj. Prosite ga, naj se temu izogiba in ga kdaj povabite na sprehod.

Izogibate se določeni skupini živil

To vodi v pomanjkanje določenih hranil in telo bo zelo hrepenelo po njih. Tako pride do napadov lakote. Zelo pogosto se najeste sladkarij, hitre hrane ali česa podobnega, kar pozneje obžalujete. Za dobro delovanje telo potrebuje vse vrste živil.

Ne spite dovolj

Tako kot najdete čas za vadbo, morate najti čas za počitek in spanje. Če ne spite dovolj, telo težje nadzira apetit, zato boste večkrat in bolj lačni. Lažje se zgodi, da se boste prenajedali ali jedli ponoči in ob urah, ko drugače niste lačni.

Ne jeste dovolj zelenjave

Z zelenjavo in sadjem dobite veliko hranljivih snovi in malo kalorij, zato obstaja večja verjetnost, da boste obdržali težo ali shujšali. Če ne jeste dovolj zelenjave, očitno pojeste več drugih, bolj kaloričnih živil.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.