80 let od rojstva Mozarta, električne kitare in enega najvplivnejših rokerjev

Magazin 27. Nov 202209:00
JIMI HENDRIX
Jimi hendrix

James Marshall Hendrix se je rodil 27. novembra 1942 v Seattlu v ZDA. Za njegovo zgodnje zanimanje za glasbo je kriv njegov oče s svojimi bluz in džez zbirkami plošč. Jimi se je zaljubil v kitaro in je vse dneve igral na ''metli'' tako, da očetu Alu ni preostalo drugega, kot da mu kupi kitaro. Sprva akustično, leta 1959 pa električno, ki jo je uporabljal, ko se je pridružil skupini The Rocking Kings.

Kot samouk se ni nikoli naučil brati in pisati glasbe, zato se je še toliko bolj osredotočil na poslušanje. Leta 1961 je služil obvezni vojaški rok v padalsko divizijo. Potem ko je bil zaradi poškodbe pri skoku odpuščen iz vojske, je začel delati kot sezonski kitarist pod imenom Jimmy James. Do konca leta 1965 je že igral z več znanimi glasbeniki, kot so Ike in Tina Turner, Sam Cooke in Little Richard. Spoprijateljil se je tudi z bas kitaristom skupine The Animals Chaseom Chandlerjem, ki je bil nad Jimijevim glasbenim talentom popolnoma očaran ter je postal njegov menedžer.

The Jimi Hendrix Experienece

Jimi se je preselil v London, kjer so ustanovili band The Jimi Hendrix Experience, ter jeseni 1966 postal zvezda Londona. Njihov prvi single je bil Hey Joe, ki mu je sledil album  Are You Experienced? V Ameriko se je vrnil junija 1967 ter podžgal publiko na Monterey International Pop Festivalu z izvedbo Wild Thing. Dobesedno čez noč je The Jimi Hendrix Experience postala ena najpopularnejših glasbenih skupin na svetu.

Leta 1968 je nastopil tudi na legendarnem Woodstocku, kjer je nepozabna njegova interpretacija ameriške himne in igranje kitare z zobmi. Njegova slava je trajala vse skupaj štiri leta, saj je umrl pri komaj 27 letih v dokaj sumljivih okoliščinah v londonski hotelski sobi. Domnevno zaradi prevelike doze uspavalnih tablet oziroma barbituratov, ki so bili predpisani njegovemu dekletu. Pokopan je na pokopališču Greenwood Memorial Park and Cemetery na obrobju Seattla, ZDA.

Zanimivosti

  • Njegovi glasbeni vzorniki so bili B. B. King, Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Buddy Holly, Robert Johnson, Chuck Berry
  • Njegov eksplozivni in inovativni stil igranja električne kitare, kombiniran z zameglitvami, resonanco in kontrolirano distorzijo, je ustvaril novo glasbeno obliko.
  • Številka 27 je zakleta za rok glasbenike, saj so pri tej starosti umrli še Kurt Cobain (Nirvana), Janis Joplin, Jim Morrison (The Doors), Amy Winehouse, Brian Jones (Rolling Stones).
  • Album Are You Experienced? je postal in ostal eden izmed najpopularnejših rock albumov vseh časov. Vključuje pesmi Purple Haze, The Wind Cries Mary, Foxy Lady, Fire in Are You Experienced?.
  • Bil je ljubitelj psihedeličnih drog (LSD), redno je užival alkohol in marihuano kot tudi eksperimentiral z drugimi drogami.
  • Zasebno je bil zadržan, rahlo naiven mlad mož, ki je veliko dal na to, kaj si drugi mislijo o njem.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.