Aktivisti oskrunili enega najbolj znanih avtomobilov znamke BMW

Magazin 07. Dec 202214:45
BMW M1 Procar Andy Warhol
BMW

Aktivisti so se v zadnji akciji lotili v Italijo izposojenega BMW M1 Procar, ki ga je pred več kot 40 desetletji poslikal sloviti Andy Warhol.

Različne okoljevarstvene skupine so v minulih tednih in mesecih večkrat na različne načine želele opozoriti na klimatske spremembe, ki smo jim priča v zadnjih desetletjih. Pri tem niso izbirale sredstev, kako pritegniti pozornost javnosti, saj so se posluževali različnih oblik protestov, ki niso zajemale nasilja. Tako so se recimo člani ene izmed skupin z lepilom prilepili na tla Porschejevega razstavnega prostora.

Med bolj dejavnimi skupinami je italijanska, ki nosi ime Ultima Generazione (Zadnja generacija). Slednja je pred časom na Dunaju želela oskruniti dve sliki znamenitih umetnikov, Gustava Klimta in Vincenta Van Gogha, a je steklo preprečilo, da bi barva, ki so jo želeli zliti na omenjeni sliki, naredila škodo na umetninah.

Tokrat so se lotili dela enega najbolj cenjenih umetnikov 20 stoletja, Andyja Warhola, tarča pa je bil avtomobil BMW M1 Procar. Omenjeni avtomobil, ki je nastopil na dirki za 24 ur Le Mansa je ameriški umetnik poslikal leta 1979, verjetno pa gre za enega izmed treh najbolj znanih (če ne kar najbolj znan) avtomobil v BMW-jevi zbirki Art Car.

Avtomobil je bil namreč nedavno razstavljen v milanskem muzeju Fabbrica del Vapore, aktivisti pa so se, potem ko so prešli zaščitni trak, ki je vozilo ločevalo od radovednih, želeli prilepiti na stekla vozila. Na srečo jim to ni uspelo, zaradi česar so avtomobil zasuli z belo moko. Čeprav je bil avtomobil videti, kot bi ga zajel snežni vihar, pa na njem niso naredili večje škode, hitro pa so na kraj dogodka prišli tudi varnostniki, ki so protestnice odstranili.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.