Ali lahko opravljanje drugih (celo) dobro vpliva na nas?

Magazin 05. Apr 202217:30 0 komentarjev
opravljanje
Profimedia

Opravljate? Morda se trudite, da tega ne bi počeli, a tu in tam vseeno izrečete kakšno opazko ... To počnemo prav vsi in raziskava pravi, da nam morda lahko celo koristi.

Opravljamo v službi in doma, v družbi prijateljev ali popolnih neznancev. Temu se težko izognemo, tudi če se zavestno trudimo, da bi ostali tiho. Slej ko prej se znajdemo v pogovoru z nekom, ki opravlja. Včasih povemo kaj pozitivnega, na primer, kako lepo je bil nekdo oblečen ali kakšno dobro spremembo je naredil. Največkrat pa raje navržemo kaj negativnega, kar pritegne pozornost. Drama nas privlači.

In čeprav je veliko opravljanja lahko toksično vedenje, je raziskava iz leta 2014 pokazala, da naj bi nam do določene mere celo koristila.

Zakaj gre?

Skupine, ki svojim članom dovolijo opravljanje, bolje sodelujejo in imajo manj sebične posameznike. Dinamika naj bi bila še boljša, če člani opravljajo tudi osebe iz iste skupine, ki niso vredne zaupanja. Dejanje sicer lahko prizadene določene posameznike in ni nekaj, s čimer bi se hvalili, a raziskava kaže, da opravljanje igra pomembno vlogo v skupinah in družbi nasploh.

V raziskavi je sodelovalo 216 prostovoljcev, razdeljenih v manjše skupine. Sprejemati so morali finančne odločitve, ki jim bodo najbolj koristile. Znanstveniki pravijo, da bo imel posameznik največ možnosti, če nesebično sprejme odločitev, ki je v korist večine, in ne njemu samemu. Preden so se člani premaknili v naslednjo rundo in novo skupino, so lahko opravljali člane iz prejšnje skupine. Naslednji člani so dobili informacije, ki so jih o njih izrekli drugi pri opravljanju, in so lahko sprejeli odločitev, ali bodo izločili člana, ki je opravljal.

Kako se je zaključilo? 

Člani so skozi govorice ugotovili, kako se vedejo drugi, in se zato povezali s člani, ki več prispevajo v skupno dobro. Sebičnejši posamezniki so bili izključeni iz skupin, zato so te delovale bolje. Po drugi strani pa je upanje tudi za sebične: na podlagi opravljanja so ugotovili, kaj naj bi počeli narobe, in prilagodili svoje vedenje, da bi bili bolje sprejeti.

Opravljanje nas torej tudi kot posameznike pripravi do samorefleksije in izboljša samopodobo, saj si mislimo, da smo boljši od nekoga drugega ali od določenega vedenja. Prav tako nas to prisili, da se izboljšamo in popravimo svoje slabe lastnosti. Ampak ravnajte previdno, saj lahko govorice marsikoga prizadenejo in mu škodijo. Vsega, kar izrečete, ne morete kar tako vzeti nazaj.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!