Ali veste, čemu služi ročaj v avtu?

Magazin 23. Apr 202417:45 2 komentarja
Ročaj v avtu
Foto: PROFIMEDIA

V nasprotju s splošnim prepričanjem ročaj ni namenjen temu, da se ga oprimemo ob ostrem zavijanju, niti temu, da nanj obesimo plašč ali torbo.

Običajno nad vsakimi avtomobilskimi vrati v notranjosti vozila najdete ročaj. Če ste mislili, da je namenjen temu, da se ga primemo ob ostrem zavijanju, ste se motili. Nekateri ga sicer uporabljajo celo za obešanje plaščev, torb ali oblek, vendar pa tudi to ni primarni namen teh ročajev. Slednje tudi sicer ni priporočljivo, saj omeji vidljivost skozi okna.

Ti ročaji v notranjosti vozila imajo pomembno funkcijo za gibalno ovirane osebe. Namenjeni so ljudem na invalidskih vozičkih ali komurkoli s pomanjkanjem moči v nogah – ki pa lahko drži ročaj, dokler se ne postavi v udoben položaj. Ti ročaji tako delujejo podobno kot kopalniško držalo.

Novejši avtomobili teh ročajev pogosto nimajo, saj nekateri oblikovalci vozil želijo, da so strehe bolj aerodinamične in zato nižje. Zaradi tega nimajo veliko prostora za namestitev ročajev, saj mora biti trd material na varni razdalji od glave, poroča 24sata.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje