Čeprav je pripravljen plačati, britanska policija ne bo varovala princa Harryja

Magazin 23. Maj 202315:31 komentar
Princ Harry in Meghan Markle
Andrew Kelly/REUTERS

Britansko notranje ministrstvo je dokončno zavrnilo prošnjo princa Harryja za policijsko zaščito njega in njegove družine. To so Harry, njegova žena Meghan in njuni otroci izgubili, potem ko se je par leta 2020 odpovedal kraljevim dolžnostim in se preselil v ZDA. Čeprav se je Harry na odločitev pritožil in predlagal, da bi stroške varstva plačal sam, ga je ministrstvo zavrnilo, češ da ni primerno, da premožni ljudje "kupujejo" policijsko zaščito.

Britanski princ Harry je v pravnem sporu, da bi bil kljub umiku iz ožjega kroga kraljeve družine v Veliki Britaniji deležen policijske zaščite, doživel nov udarec. Harry in njegova žena Meghan Markle sta namreč izgubila pravico do zaščite, ki jo plačujejo britanski davkoplačevalci, potem ko sta se leta 2020 odpovedala kraljevim dolžnostim in se preselila v ZDA, kjer živita z otrokoma.

Harry je predlagal, da bi stroške policijskega varstva plačal sam, vendar je britansko notranje ministrstvo to zavrnilo, na kar se je 38-letni princ pritožil in zaprosil za revizijo odločitve. Ministrstvo je v obrazložitvi med drugim navedlo, da ni primerno, da premožni ljudje “kupujejo” policijsko zaščito, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Londonska metropolitanska policija je prav tako nasprotovala Harryjevi ponudbi z utemeljitvijo, da bi bilo napačno, če bi “policiste postavili v nevarnost na podlagi plačila honorarja s strani zasebnika”.

Sodnik višjega sodišča v Londonu je v danes objavljeni sodbi podprl odločitev notranjega ministrstva in policije ter Harryju zavrnil možnost, da bi odločitev izpodbijal na sodišču.

Vojvoda in vojvodinja susseška imata svojo zasebno ekipo varnostnikov v ZDA, vendar Harry pravi, da nimajo ustrezne pristojnosti ali dostopa do obveščevalnih informacij britanskih služb, da bi zaščitili njegovo družino, ko se mudijo v Združenem kraljestvu.

Postopek v zvezi z odločitvijo notranjega ministrstva je le eden od številnih, ki jih Harry vodi na sodiščih v Veliki Britaniji. Med drugim sodeluje tudi v civilni tožbi proti založniku tabloidov Mirror in Sunday Mirror zaradi domnevnega kršenja pravice do zasebnosti, v kateri bi se lahko v prihodnjih tednih pojavil tudi kot priča na sodišču, poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.