Kaj se zgodi s telesom, če pijemo črni čaj

Magazin 06. Dec 202208:30
Čaj
Foto: Profimedia

Črni čaj je odličen nadomestek za kavo in druge energijske pijače. Poleg tega se lahko pohvali s številnimi koristnimi učinki: izboljševal naj bi kognitivne sposobnosti, krepil črevesje ... Preverite, kaj vse ugotavlja znanost o črnem čaju.

Spletni vir PubMed Central navaja, da naj bi imel črni čaj številne pozitivne učinke na zdravje. Razlog za to naj bi bili različni polifenoli in flavonoidi v njem, ki organizem ščitijo pred razvojem kroničnih obolenj.

Črni čaj naj bi sicer imel podobne zdravilne učinke kot zeleni čaj. A naj bi se zaradi procesa oksidacije kljub temu razlikoval od zelenega čaja. Predvsem naj bi vseboval drugačne antioksidante. Med njimi flavone, flavonoide in druge, medtem ko naj bi bil zeleni čaj bogat vir katehinov.

Ščiti pred srčno-žilnimi obolenji

Spletni vir Medical News Today navaja študijo (opravljeno na živalih), ki kaže, da bi pitje črnega čaja lahko pomagalo lajšati aterosklerozo. Druga študija pa ugotavlja, da bi pitje treh ali štirih skodelic črnega čaja na dan lahko zaščitilo pred koronarno boleznijo srca. Prav tako nekatere raziskave kažejo, da lahko črni čaj prispeva k uravnavanju visokega krvnega tlaka.

Poudariti pa je treba, da črni čaj vsebuje veliko kofeina, kar pomeni, da lahko prekomerno uživanje povzroči tudi stranske učinke.

Profimedia

Blagodejno deluje na črevesje in prebavo

Primerno ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesju je ključno za naše celostno zdravje. Črni čaj naj bi pomagal ohranjati to ravnovesje. Spletni vir Healthline opisuje, da naj bi polifenoli v črnem čaju spodbujali rast dobrih bakterij v črevesju.

Vir prav tako ugotavlja, da naj bi imel črni čaj tudi protimikrobni učinek. Pomagal naj bi obnavljati tudi sluznico prebavnega trakta ter nasploh blagodejno deloval na celotno črevesje.

Izboljšuje sposobnost koncentracije

Črni čaj vsebuje aminokislino L-teanin, ki naj bi pomagala izboljšati koncentracijo. Kofein v črnem čaju pa naj bi še dodatno poživljal organizem. Spletni vir Healthline opisuje, da naj bi prav L-teanin spodbujal alfa delovanje v možganih. Prav to naj bi prispevalo k boljši osredotočenosti. Vir opisuje tudi manjšo študijo, s katero so preverili, ali črni čaj lahko izboljša kognitivne sposobnosti. Udeležence ene skupine so prosili, da daljše obdobje vsak dan popijejo 250 ml črnega čaja. Druga placebo skupina je uživala vodo. Po koncu so opravili še teste kognitivnih sposobnosti (koncentracija, pomnjenje, matematični testi itn.). Ugotovili naj bi, da so udeleženci, ki so pili črni čaj, večinoma hitreje opravljali naloge in teste ter z manj napakami.

Profimedia

Lahko pomaga pri hujšanju

Za piko na i pa naj bi raziskovalci odkrili, da naj bi črni čaj topil tudi odvečne kilograme in pomagal pri hujšanju. Kot navaja spletni vir Prevention, naj bi nam pomagal zmanjševati apetit in povečati občutek sitosti. Prav tako naj bi zavrl absorpcijo maščob in kompleksnih sladkorjev.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.