Črnogorski pevec objavil “dokaz”, da je Zemlja ploščata

Magazin 25. Sep 202318:42 7 komentarjev
morje, horizont, obzorje
Vlado Georgiev-Barba/X

Na družbenem omrežju X je pevec sprožil plaz komentarjev po objavi fotografije morskega obzorja kot dokaz, da je Zemlja ploščata.

Kot poroča portal morski.hr, se zdi, da je 47-letni črnogorski pevec Vlado Georgiev prepričan, da naš planet ni okrogel, ampak ploščat.

Na svojem profilu na družbenem omrežju X je namreč objavil fotografijo morskega obzorja, za katero pravi, da jo je približal 48-krat. “Kako zelo je ukrivljeno, prav okroglo in to pri 48 kratni povečavi,” je napisal ob fotografiji.

Z objavo je sprožil množico komentarjev, od katerih skoraj nobeden ne podpira njegovega prepričanja, ampak mu komentatorji poskušajo dokazati, da je Zemlja okrogla, ali pa se iz njega norčujejo.

“Ali resno misliš, da je naš planet ravna plošča ali gre za zafrkancijo?” sprašuje eden od komentatorjev. Iz odgovorov na tega in nekatere druge komentarje ni mogoče dokončno reči, ali Georgiev resnično verjame v ploščato Zemljo ali se samo šali.

“Globus je mantra, s katero so takratne Firence želele parirati inkviziciji, ki je govorila še večje neumnosti. Vendar je Magellan plul po enaki plošči, ki jo imajo za logotip Združeni narodi, in prišel vsepovsod,” je Georgiev odgovoril na enega od komentarjev.

Kot piše portal, se je Georgiev rodil v Dubrovniku leta 1976, odraščal pa je v Hercegnovem, zdaj pa živi v Beogradu. “Zato mu tovrsten pogled na horizont ne bi smel biti tuj,” še piše portal.

Je pa eden od komentatorjev Georgievu zabrusil, naj se raje drži petja.

Kako vemo, da je Zemlja okrogla?

V nasprotju s prepričanjem mnogih, da so ljudje še do nedavnega menili, da je Zemlja ploščata, so v njeno okroglost verjeli že vsaj stari Grki. Pravzaprav je bil starogrški matematik Eratosten prvi, za katerega vemo, da je obseg Zemlje tudi izračunal, in to zelo natančno. Njegov izračun se od dejanskega obsega Zemlje razlikuje le za slab odstotek.

Prav tako je napačno prepričanje, da je ploščatost Zemlje zanikovala Cerkev. Cerkev je nasprotovala le znanstvenikom, kot je bil Galileo Galilei, ki so dokazovali, da Zemlja ni središče vesolja, kot je bil prepričan starogrški filozof Aristotel, čigar nauk je Cerkev prevzela. Danes Cerkev priznava tako okroglost Zemlje, kot to, da ni središče vesolja.

Sicer pa med dokaze, da je Zemlja okrogla, lahko naštejemo naslednja dejstva:

Horizont: Ko opazujemo horizont, bomo opazili, da se ladje in objekti na daljavo postopoma izgubijo iz vidnega polja, začenši s spodnjim delom. To se zgodi zaradi ukrivljenosti Zemljine površine.

Lunini mrki: Med luninimi mrki je senca Zemlje, ki se projicira na površino Lune, vedno okrogla. To senčenje lahko opazujemo in naredimo natančne izračune.

lunin mrk, luna, mesec
Faze luninega mrka/PROFIMEDIA

Potovanja okoli sveta: Ljudje so skozi stoletja potovali okoli Zemlje v različnih smereh in se vsi vrnili na izhodišče, tudi če so ves čas potovali v isti smeri (na primer proti Zahodu). To bi bilo nemogoče, če bi bila Zemlja ravna.

Gravitacija: Gravitacija, ki drži vse predmete na Zemlji usmerjene proti sredini, ima enak učinek na vse točke na površini krogle. Če bi bila Zemlja ravna, bi gravitacija delovala drugače na različnih točkah površine.

Zemlja, Orion, sonda, Artemis, Nasa
Posnetek Zemlje iz Nasine sonde Orion leta 2022/PROFIMEDIA

Opazovanja iz vesolja: Astronavti, ki so potovali v vesolje in opazovali Zemljo zunaj njenega atmosferskega ovoja, so jasno videli, da je Zemlja okrogla. Fotografije in videoposnetki Zemlje iz vesolja prav tako potrjujejo njeno sferično obliko.

Satelitska navigacija: Globalni sistem za določanje položaja (GPS) deluje na podlagi satelitov v orbiti okoli Zemlje. Natančna navigacija s pomočjo GPS ne bi bila mogoča, če Zemlja ne bi bila okrogla.