Kaj vse zmore nova Urbana in kako deluje?

Digitalno 16. Jul 202310:20 6 komentarjev
Prenosna Urbana
N1

Pred kratkim je začela delovati nova aplikacija Urbana, s katero lahko med drugim plačujete tudi vožnje z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP). Preverili smo, kaj se spreminja, kaj vse omogoča in kaj je treba storiti za gladek prehod na nov sistem.

Mestna občina Ljubljana (Mol) in Ljubljanski potniški promet (LPP) sta pred kratkim predstavila novo Urbano, ki prinaša številne novosti, ki so jih uporabniki že dolgo časa čakali – med drugim polnjene Urbane s plačilnimi karticami.

Ob tem pa v sebi združuje še plačevanje parkirišč, izposojo koles in knjig v knjižnicah, vožnje z vzpenjačo in nakup turistične kartice. Razveselili so se je tudi turisti, ki jim ni treba več treba iskati urbanomatov, da bi kupili fizično kartico, ampak lahko zdaj vse uredijo preko mobilne aplikacije. Ta je na voljo za mobilna sistema Android in iOS ter je prevedena v angleški jezik.

Glavna novost nove aplikacije je protokol, preko katerega deluje, saj je NFC tegnologijo nadomestil Bluetooth. LPP je izdal povsem novo aplikacijo, kar pomeni, da si jo je treba na pametne naprave na novo naložiti iz trgovine z aplikacijami in ne zadošča le posodobitev že obstoječe aplikacije.

Kakšna je razlika pri uporabi nove aplikacije Urbane na avtobusih v primerjavi s staro?

Nova aplikacija deluje preko Bluetootha, kar pomeni, da ob plačilu vožnje telefona ni več treba prisloniti na validator, saj deluje na razdalji metra do metra in pol. Ob vstopu na avtobus je treba odpreti aplikacijo in v začetnem meniju pritisniti možnost “Uporabite Urbano”. Aplikacija se nato poveže z validatorjem, po uspešni validaciji pa se vam v aplikaciji izpiše “Validacija uspešna”. V oblačku se vam nato odšteva čas, ki je na voljo za prestope (90 minut).

Kako se polni nova aplikacija Urbana?

Nova aplikacija omogoča glavno novost, ki so jo pogrešali številni uporabniki. Virtualno aplikacijo je mogoče po novem polniti tudi s plačilnimi karticami MasteCard in Visa. Znotraj aplikacije izberete možnost “Napolnite kartico” in nato vnesete podatke s kartice ter pritisnite “Submit”.

Za avtorizacijo vaše plačilne kartice se najprej izvede transakcija v vrednosti 0 evrov. Poslana bo zahteva za odobritev transakcije na vašo banko. S potrditvijo bo vaša plačilna kartica dodana v aplikacijo Urbana.

Prav tako še vedno obstaja tudi možnost polnjenje Urbane preko Valuja.

Najvišje dovoljeno stanje na kartici je omejeno na 50 evrov.

Kje vse je mogoče polniti novo Urbano?

Nove Urbane pa n več mogoče polniti na Urbanomatih in v trafikah podjetja Tobačna 3DVA. Kot navaja LPP, je mogoče Urbano polniti v drugih kioskih, bencinskih servisih in v trgovinah, kjer je omogočeno polnjenje kartic Urbana. Celoten seznam lahko preverite tukaj.

Se virtualna in fizična Urbana izključujeta?

Da. Če boste želeli poimensko fizično Urbano prenesti v aplikacijo in jo pretvoriti v virtualno, vam fizična ne bo več delovala. Ob uspešnem prenosu bodo vsi produkti in sredstva preneseni v mobilno aplikacijo, v primeru težav pa se je treba obrniti na elektronski naslov [email protected]. Po prenosu bo fizična kartica postala neaktivna. V primeru devirtualizacije, bo fizična kartica aktivirana v roku 24 ur. Na virtualno Urbano si lahko naložite tudi mesečne vozovnice.

Kako si prenesete fizično Urbano v virtualno?

Naprej v meniju aplikacije pritisnite “Prenesite kartico Urbana v aplikacijo”. Nato izberite “Skenirajte kodo”, nato prislonite vašo fizično kartico na zadnjo stran telefona, kjer se nahaja NFC antena. Če branje ni uspešno, lahko številko kartice prepišete tudi ročno. Ob tem morate vnesti ime, priimek iz fizične kartice in rojstni datum.

IJPP (Integriran javni potniški promet) vozovnic (dijaških, študentskih, splošnih medkrajevnih in upokojenskih) ni možno prenesti v aplikacijo.

Katere novosti je še prinesla nova aplikacija?

V aplikaciji je na voljo tudi načrtovalnik poti, s katerim lahko uporabniki lažje načrtujejo svojo pot po Ljubljani, viden je točen čas prihoda avtobusa na postajališče, kako dolgo bo trajala načrtovana pot in ura prihoda na končno postajališče. Uporabniki lahko tudi v živo spremljajo trenutno lokacijo avtobusa, na katerega želijo vstopiti.

Velika sprememba pa je tudi za gibalno ovirane osebe, ki pri vstopanju ali izstopanju potrebujejo pomoč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje