Nova aplikacija Urbana: kaj se spreminja pri vožnji z mestnimi avtobusi?

Slovenija 04. Jul 202312:46 4 komentarji
Novi validatorji LPP
Novi validatorji LPP (Foto: N1)

Z današnjim dnem je začela delovati nova aplikacija Urbana, ki uporabnikom ljubljanskega potniškega prometa prinaša številne novosti. Kaj vse bo po novem omogočala in kdaj bodo uvedli plačevanje voženj s plačilnimi karticami?

Ljubljanska mestna občina (Mol) in Ljubljanski potniški promet (LPP) sta številne spremembe in novosti uporabe javnega potniškega prometa načrtovala že dlje časa. Tako so lani septembra napovedali posodobitev sistema validatorjev, s tem pa se je razširila tudi možnost plačevanja voženj. Stari validatorji, ki so bili na avtobusih LPP nameščeni od leta 2009, so sicer po besedah namestnika direktorja Javnega podjetja Ljubljanski potniški promet Roka Viharja takrat predstavljali izjemno inovacijo integriranega plačilnega sistema, ki pa danes ne omogoča več nadgradenj z novimi tehnologijami.

Leta 2021 se je začel projekt celostne prenove sistema Urbana, na sistemski in strojni ravni, prenovitev sistema terminalov in validatorjev ter razvoj nove aplikacije. Novi validatorji so v avtobusih že nameščeni, v drugi polovici leta naj bi bilo na njih omogočeno plačevanje voženj s plačilnimi karticami.

Novost pa je nova aplikacija, ki po Viharjevih besedah vključuje vse funkcionalnosti, na katere so v zadnjih letih opozarjali potniki, in bo približala uporabo javnega potniškega prometa v Ljubljani. Odslej bo mogoče znotraj aplikacije uporabljati virtualno kartico Urbana – novi uporabniki jo bodo lahko kreirali ob prvi uporabi, tisti, ki pa že imajo fizično kartico Urbana, pa jo bodo lahko s prislonitvijo na zadnji del telefona enostavno prenesli v virtualno obliko. Ob tem je Vihar poudaril, da bo validacija na avtobusih s fizično kartico še naprej omogočena. Stara aplikacija Urbana se ne bo posodobila samodejno, uporabniki bodo morali novo aplikacijo naložiti na svoj telefon.

N1

“Način validacije preko aplikacije z virtualno kartico bo odslej spremenjen, saj bo potekal preko bluetooth tehnologije in bo tako za uporabnike naprav Android in iOS poenoten,” je dejal. V praksi bo validacija potekala tako, da telefona ne bo treba več prisloniti na validator, saj bluetooth povezava omogoča plačilo na razdalji enega metra do poldrugega metra.

“Validacijo lahko uporabnik izvede s pritiskom na gumb v aplikaciji, ta pa se poveže z validatorjem. To bo bistveno poenostavilo in pohitrilo vstopanje na avtobuse,” je pojasnil Vihar. Ob uspešni validaciji se bo uporabniku v aplikaciji odprl “oblaček”, kjer bo zapisan čas, koliko minut lahko uporabnik brezplačno prestopa med avtobusi (90 minut).

Od leta 2009 do danes je bilo izdanih več kot 1.300.000 fizičnih kartic Urbana, opravljenih je bilo več kot 480.000.000 validacij, uporabniki pa so staro aplikacijo Urbana prenesli 280.000-krat.

V aplikaciji tudi načrtovalnik poti in pomoč za gibalno ovirane

V aplikaciji bo na voljo tudi načrtovalnik poti, s katerim bodo uporabniki lažje načrtovali svojo pot po Ljubljani, viden bo točen čas prihoda avtobusa na postajališče, kako dolgo bo trajala načrtovana pot in ura prihoda na končno postajališče. Uporabniki bodo lahko tudi v živo spremljali trenutno lokacijo avtobusa, na katerega želijo vstopiti.

Velika sprememba pa se obeta tudi za gibalno ovirane osebe, ki pri vstopanju ali izstopanju potrebujejo pomoč. “Pomoč, ki jo bo nekdo potreboval recimo pri vstopanju na avtobus, bo mogoče vnaprej najaviti preko aplikacije. Uporabnik bo izbral konkreten avtobus, v katerega želi vstopiti, voznik pa bo takoj prejel obvestilo,” je pojasnil Viher. Prav tako bo na voljo tudi tipka SOS, ki bo voznika in LPP obvestila, da se nekdo na avtobusu počuti ogroženega oziroma potrebuje pomoč.

Po Viharjevih besedah nova aplikacija Urbana združuje vse mobilnostne storitve v Ljubljani: potniški promet, sistem P+R (park + ride), parkirišča in prikazuje lokacije postajališč sistema BicikeLJ. Pri uporabi in plačilu parkirišč in parkirnih hiš, ki so v lasti ljubljanske občine, bo aplikacija sama zaznala in izbrala lokacijo, preko nje pa se bo izvedlo tudi plačilo iz dobroimetja na virtualni Urbani. Viher je poudaril še, da uporabnikom ne bo treba več prisloniti kartice na terminal, ampak bodo preko aplikacije iz svojega vozila odprli zapornico na parkirišču.

Novo aplikacijo bodo lahko uporabljali tudi tujci, aplikacija je namreč v celoti prevedena tudi v angleški jezik. “Dodatno pa je v aplikaciji dodana tudi turistična kartica, ki je bila doslej samo v fizični obliki, odslej pa jo bo mogoče kupiti tudi v aplikaciji. V meniju turistične kartice pa so na voljo še trije dodatni jeziki: nemščina, francoščina in italijanščina,” je pojasnil Vihar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje