Kako doseči, da bo baterija na prenosniku zdržala čim dlje?

Digitalno 11. Apr 202312:13 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Kako doseči, da bo baterija na prenosnem računalniku zdržala čim dlje, in kako podaljšati njeno življenjsko dobo? Vse je odvisno od tega, kakšen uporabnik ste. Na enem mestu smo zbrali nekaj nasvetov, ki jih proizvajalci priporočajo za modele Lenovo, Dell, Asus, HP in Acer.

Namen prenosnikov je, da jih v vsakem trenutku lahko odnesemo in uporabimo kjerkoli. Kjer nimamo dostopa do električne napeljave, pa sta poleg priročne prenosnosti naprave pomembni tudi baterija in njena zmogljivost oziroma vzdržljivost.

Vsak uporabnik si želi, da bi baterija zdržala kar se da dolgo. To lahko dosežemo z določenimi triki, ki so jih zbrali na srbskem N1, in pravilno uporabo prenosnega računalnika. Med najbolj razširjenimi triki uporabniki navajajo, da življenjsko dobo in vzdržljivost baterije podaljšuje to, da računalnika nimamo vseskozi priklopljenega na elektriko.

Opcije prenosnika Lenovo

Proizvajalci pri razvoju modelov velik poudarek dajejo tudi nastavitvam za izboljšanje delovanja baterije. Lastniki prenosnikov Lenovo imajo tako na voljo funkcijo “vantage”, ki omogoča nastavitve za hitro polnjenje baterije. Lahko jo hitro napolnimo do maksimuma ali zgolj do 65 odstotkov.

Nekateri modeli prenosnikov Lenovo poleg zgoraj omenjenega omogočajo tudi nastavitev, s katero lahko določimo, pri katerem odstotku naj se baterija začne polniti in pri katerem naj se polnjenje preneha.

Lenovo (vir: N1 Zagreb)

Opcije prenosnika Dell

Uporabniki prenosnikov Dell imajo na voljo aplikacijo “Dell power manager”, v kateri lahko izbirajo med različnimi funkcijami porabe in polnjenja baterije. Osnovni funkciji sta standardno in zelo hitro polnjenje, pri katerem se računalnik od 0 do 80 odstotkov napolni v zgolj eni uri.

Omogočena je tudi funkcija “always AC” za uporabnike, ki imajo prenosnik večino časa priklopljen na polnilec. Z njo dosežemo, da se električna energija v baterijo ne dovaja konstantno, s čimer podaljšujemo njeno življenjsko dobo.

Poleg teh so v Dellu na voljo še druge možnosti. Med drugim prilagojeni način polnjenja, pri čemer sistem prilagaja polnjenje baterije na podlagi vašega ritma uporabe računalnika v preteklosti. Na voljo pa je tudi opcija, pri kateri si čas začetka in konca polnjenja prilagodite po lastnih željah.

Dell (vir: N1 Zagreb)

Opcije prenosnika Asus

Tudi prenosniki Asus nudijo različne nastavitve polnjenja baterije. V programu “my asus” (pri starejših modelih “ASUS battery health charging”) lahko tako izbirate med popolnim polnjenjem baterije, uravnoteženim polnjenjem in polnjenjem, ki omogoča najdaljšo življenjsko dobo baterije.

Popolno polnjenje je priporočljivo predvsem za tiste, ki računalnik pogosto prenašajo in potrebujejo za to vedno čim bolj polno baterijo. Uravnoteženo polnjenje, pri katerem se baterija napolni do 80 odstotkov, je predvsem primerno za tiste, ki računalnik občasno odnesejo zgolj na kakšen sestanek. Pri opciji, ki ohranja maksimalno življenjsko dobo baterije, pa se ta vedno napolni zgolj do 60 odstotkov.

Asus (vir: N1 Zagreb)

Opcije prenosnika HP

HP različne možnosti polnjenja ponuja le uporabnikom njegovih poslovnih linij računalnikov (Elite, EliteBook, ProBook in ZBook). Pri računalnikih HP v nastavitve polnjenja vstopimo tako, da ob zagonu računalnika pritiskamo tipko F10, pri čemer se vam odpre meni v BIOS. V njem izberemo zavihek “advanced”, tam pa funkcijo “power managament options” in nato “battery health manager”.

V zadnjem lahko izbirate med tremi opcijami. Funkcija maksimizacija ‘zdravja’ baterije je primerna za tiste, ki imajo računalnik vseskozi priklopljen na polnilec, saj raven napolnjenosti vzdržuje na 80 odstotkih. Naslednja je opcija, ki omogoča, da baterija zdrži kar najdlje časa. Tretja možnost je, da računalnik sam upravlja polnjenje baterije.

HP (vir: N1 Zagreb)

Opcije prenosnika Acer

Tudi Acer uporabnikom nekaterih svojih modelov prenosnikov omogoča različne nastavitve polnjenja baterije. V aplikaciji “Acer care center” je opcija “battery charge limit”. Aktivacija te omogoči, da se baterija polni samo do 80 odstotkov.

Acer (vir: N1 Zagreb)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!