Netflix bo deljenje gesel začel zaračunavati tudi doma

Netflix
PROFIMEDIA

Seznam držav, kjer velikan pretočnih vsebin Netflix uvaja plačljivo deljenje gesel, se širi. Obvestilo so dobili tudi uporabniki v ZDA in v mnogih evropskih državah.

Netflix že nekaj časa napoveduje široko uvedbo dodatnega plačila za vse naročnike, ki svoja gesla delijo s prijatelji.

Najprej so testno začeli uvajati v državah Latinske Amerike, zdaj pa so na vrsto prišle tudi “domače” ZDA.

Novost je v zraku visela že nekaj mesecev, saj so v vodstvu Netflixa spremembo napovedali že za prvo četrtletje letošnjega leta, nato pa odločitev premaknili na poletje. Za premik so se odločili po odzivu na drugih trgih, kjer je Netflix beležil kar nekaj odpovedi naročnin.

Zdaj so svojim ameriškim naročnikom začeli pošiljati obvestila, da bodo vsem, ki svoja gesla delijo s prijatelji oziroma tistimi, ki ne spadajo v njihovo gospodinjstvo, dodatno zaračunavali 7,99 dolarja (približno 7,45 evra) na mesec.

Na seznamu vse več držav, tudi evropskih

Uporabnikom so ponudili tudi dodatno orodje, s katerim lahko preverijo, kdo vse je prijavljen z njihovim uporabniškim imenom in geslom, naročniki pa lahko odstranijo tiste uporabnike, ki jih ne želijo več imeti na svojem računu. Prav tako je Netflix pripravil dodatno orodje za vse, ki so si izposojali geslo, da lahko preidejo na svoj račun in si prenesejo profil, s tem pa ohranijo svoje knjižnice in sezname filmov in serij, ki si jih želijo ogledati.

Dodatno naročnino za deljenje gesel so v zadnjih tednih in mesecih do zdaj uvedli že v desetinah držav po svetu. Funkcijo je Netflix lani začel preizkušati v državah Latinske Amerike, nato pa so jo razširili še v Kanado, Novo Zelandijo, Portugalsko in Španijo. Zadnjo razširitev dodatnega plačevanja za deljenje gesel vključno z ZDA uvajajo še v Braziliji, Boliviji, Belizeju, Franciji, Nemčiji, Islandiji, Irski, Italiji, Maleziji, Izraelu, Tajvanu, Švici in na Filipinih, Tajskem, Tajvanu, Švedskem in še v nekaterih drugih državah.

Netflix za deljenje gesel v državah zaračunava različno. V Kanadi je potrebno dodatni odšteti približno 5,61 evra, na Novi Zelandiji 4,71 evra, v Španiji 5,99 evra, na Portugalskem pa 3,99 evra.

Netflix
PROFIMEDIA

Prepričani, da so “našli pravi način”

Proti deljenju gesel med uporabniki se je Netflix resneje zavzel lanskega aprila, ko je napovedal dodatno zaračunavanje naročnine. V ospredje zdaj namesto višanja števila uporabnikov postavljajo povečanje dobičkonosnosti.

Ob predstavitvi rezultatov za prve tri mesece letošnjega leta so iz podjetja sporočili, da so za zdaj zadovoljni z rezultati dodatnega zaračunavanja gesel zadovoljni. V poročilu so zapisali, da se povečuje njihovo prepričanje, “da so našli pravi način”.

Kot so še navedli v poročilu, imajo v Kanadi zdaj več naročnikov kot pred uvedbo spremembe. Sprva so sicer mnogi odpovedali naročnino, vendar so jo sklenili tisti, ki so si geslo izposojali, kasneje pa se je na Netflix vrnilo kar nekaj povratnikov.

Slovenija za zdaj še ni bila omenjena v najnovejši razširitvi seznama, kjer bodo zaračunavali dodatno deljenje gesel. Zadnja sprememba je bila v začetku leta, ko so nekoliko spremenili cene posameznih paketov.

Za Netflix Basic (osnovni paket) je po novem treba odšteti pet evrov mesečno, za Standard (standardni paket) osem evrov in za Premium deset evrov. Pred tem je Basic stal osem evrov mesečno, Standard deset evrov mesečno in Premium dvanajst evrov mesečno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.