Kako se je na Dodikovo prepevanje odzval Magnifico?

Magazin 19. Okt 202111:29 > 18:37 1 komentar
Magnifico
Facebook/Magnifico

Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik je v ponedeljek v prostore predsedstva BiH pripeljal harmonikarja in v družbi več ljudi prepeval, med drugim pesem Pukni zoro. V izjavi po tem je dejal, da gre za pesem, ki so jo med prvo svetovno vojno v bitkah na Kajmakčalanu prepevali srbski vojaki. Njegove navedbe ne držijo, saj je omenjeno pesem napisal slovenski glasbenik Magnifico, in sicer za film Montevideo, Bog te video. Glasbenik se je na Facebooku odzval tako, da je pogledal Dodikov posnetek, pri tem pa ni izrekel besede.

“Pel sem pesem Pukni zoro /…/ Čudovita pesem je, prvič so jo v težkih bojih prepevali srbski vojaki na Kajmakčalanu, v katerih so se borili za vrnitev na ozemlje Srbije. Lepa pesem je, ne žali nikogar in opeva vojake, ki se vračajo iz vojne, a ne vojakov, ki gredo v vojno,” je v izjavi dejal srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik.

Da pesem ne sega tako daleč v zgodovino, so opozorili uporabniki na družbenem omrežju Twitter. Avtor pesmi je namreč slovenski glasbenik Robert Pešut – Magnifico, ki je Pukni zoro napisal za film Montevideo, Bog te video. Pesem je prav tako objavljena na glasbenikovem uradnem YouTubovem kanalu, kjer je kot avtor besedila in melodije podpisan kantavtor Magnifico.

Slovenski glasbenik se je na Dodikove navedbe že odzval na Facebooku, na katerem je objavil posnetek, kako gleda Dodikove izjave. Pri tem Magnifico ničesar ni komentiral z besedami, je pa ob posnetku pripisal le: “Vsak dan bolj napredujem.”

Prepeval tudi Rodila me je srbska mati

Dodik je v ponedeljek v svoj kabinet v prostore predsedstva BiH pripeljal harmonikarja in v družbi več oseb glasno pel, med drugim pesem Srpkinja je mene majka rodila (Rodila me je srbska mati, op. a). Posnetke druženja je nato objavila stranka SNSD na Twitterju. Da si bo priredil zabavo, je Dodik napovedal že prejšnji teden, ob tem pa dodal, da bo še naprej blokiral delo bosanskih institucij. 

Hrvaški član predsedstva Željko Komšić je komentiral, da se je Dodik s to potezo osramotil. “Lahko je igrati norca, a posledice so tudi lahko hude,” je med drugim dejal in dodal, da je harmonikar res nepotrebna provokacija. Da gre za sramotno dejanje, so opozorili tudi predstavniki opozicijskih strank v Republiki Srbski. Po objavi posnetkov so dejali, da jih je sram, kdo zastopa srbsko ljudstvo v predsedstvu BiH, je poročala srbska N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje