Doja Cat in Girls Who Code ustvarile prvi video, ki ga je mogoče kodirati

Magazin 03. Feb 202209:30 0 komentarjev
Girls Who Code in Doja Cat video
Posnetek zaslona

Da bi naslovile neenakost med spoloma na področjih znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike ter tako pritegnile več deklet in žensk, ki bi se preizkusile v programiranju, so Girls Who Code v sodelovanju z ameriško pevko in raperko Doja Cat ustvarile video, ki ga je mogoče kodirati.

Ameriško pevko in raperko Amalo Ratna Zandile Dlamini, ki je sicer bolj znana pod umetniškim imenom Doja Cat, je med pop zvezde izstrelil trapasti hit Mooo!, v katerem z ocvrtim krompirčkom, zataknjenim v nosnice, repa o tem, da ni mačka, temveč krava. Zajetno bazo oboževalcev si je ustvarila tudi z narekovanjem glasbenih trendov na TikToku. Danes Doja Cat snema visokoproračunske albume.

Nedavno je v sodelovanju z neprofitno organizacijo Girls Who Code, katere cilj je podpreti in povečati število žensk na področju računalništva, ustvarila glasbeni video, ki ga je mogoče kodirati.

V DojaCode verziji videa Woman je mogoče na štirih točkah urediti kodo, s čimer v videu v realnem času ustvarite spremembe – spremenite barvo laka ali denimo nebo, ki se ujema z lokalnim časovnim pasom. Tako se uporabniki na igriv način seznanijo s tehnologijo CSS, JavaScript in Python.

Ko se video konča, pa lahko prizore, ki ste jih spremenili, tudi delite.

Kodiranje je sicer precej osnovno, a cilj je pritegniti ljubitelje glasbe, ki sicer ne bi nikoli pomislil na programiranje kot eno od možnosti. In, kot pravi Tarika Barrett, izvršna direktorica Girls Who Code, premalo deklet in žensk ve, da si lahko ustvarijo kariero v računalništvu in da jim to lahko odpre neskončno možnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!