Dvanajstletnik na IQ testu presegel Einsteina: kakšen rezultat je dosegel

Magazin 23. Jan 202412:29 0 komentarjev
Albert Einstein
Albert Einstein (Foto: PROFIMEDIA)

Njegova mama pravi, da je kljub mentalnim sposobnostim še vedno običajen 12-letnik, ki ga je občasno treba opomniti, da se osredotoči na šolske obveznosti.

Rory Bidwell, 12-letni deček iz Devona v Veliki Britaniji, je na testiranju inteligence dosegel višje rezultate, kot bi jih dosegla slovita fizik in astrofizik Albert Einstein in Stephen Hawking, poroča Sky News, ki se sklicuje na pisanje časnika North Devon Gazette.

Na testu Cattell III-B, enem od standardiziranih inteligenčnih testov, je dosegel najvišjo oceno 162, kljub temu da o testu ni vedel ničesar ali se nanj vnaprej pripravljal, poroča North Devon Gazette. Že omenjena znanstvenika naj bi imela inteligenčni količnik (IQ) približno 160.

Rory je dveurni test opravil štirinajst dni po rojstnem dnevu, nekaj dni za tem pa ga je k članstvu povabilo tudi mednarodno združenje Mensa s sedežem v Veliki Britaniji. Ta združuje ljudi z visokim IQ, ki sodi med zgornja dva odstotka. Čeprav ta IQ na straneh britanske Mense ni specificiran, pa po podatkih spletne strani slovenskega društva Mensa ta združuje osebe, ki imajo IQ 148 ali več.

Inteligenčni količnik ali kvocient (IQ) se uporablja za merjenje stopnje inteligence osebe. Rezultate zberejo udeleženci, ki opravijo standardizirane teste, ki merijo sposobnosti reševanja ugank, spomina in drugega. Mediana (sredinska) vrednost IQ pri ljudeh je 100, dani rezultat pa kaže relativno vrednost glede na splošno inteligenco prebivalstva. Pod 85 se šteje za podpovprečen rezultat, 130 in več pa velja za visoko inteligenco (v zgornjih 2 odstotkih prebivalstva).

Mnogi znanstveniki in psihologi poudarjajo, da IQ ni edino merilo inteligence in ne dokazuje ali kaže na to, da je ali bo človek v življenju uspešen. Poleg tega mnogi menijo, da je IQ precenjen in pogosto zlorabljen.

Roryjeva mati Abi Bidwell je časopisu povedala, da je bil njen sin med testiranjem popolnoma sproščen in da “se je med enim delom celo lagodno sprehodil do stranišča”.

Dejala pa je tudi, da je njen sin “blagoslovljen z neverjetnimi možgani, sposobnimi delati stvari in si zapomniti množico informacij”. Rory je zgodnje znake inteligence kazal že pri dveh letih, ko je sam dokončal sestavljanke iz 100 kosov, prav tako je že v drugem razredu obvladal matematiko, ki se jo učenci učijo v sedmem razredu, ki ga obiskuje trenutno. Poseben je morda tudi zato, ker je vseh sedem knjig o Harryju Potterju prebral v prvih osmih tednih karantene ob pandemiji.

Sicer pa je Rory tudi navdušen športnik, ki je zastopal šolo v tekmovanjih v teku na smučeh, nogometu in ragbiju. Kljub njegovim mentalnim sposobnostim pa je Rory po besedah mame še vedno čisto običajen 12-letnik, ki ga je treba občasno opomniti, da se osredotoči na šolske obveznosti.

IQ navzgor ni omejen. Še živeča človeka s trenutno najvišjim izmerjenim IQ naj bi bila po pisanju BBC ameriška kolumnistka Marilyn Vos Savant, ki so ji izmerili IQ 228, in/ali kitajsko-ameriški matematik Terence Tao, čigar IQ znaša med 225 in 230. Najvišji kdajkoli izmerjeni IQ pa naj bi imel ameriški čudežni otrok in matematik William James Sidis (1898–1944), ki so mu količnik izmerili v 40. letih prejšnjega stoletja in katerega rezultati bi po mnenju sodobnih psihologov bili enakovredni rezultatu okoli 300 na sedanjih standardnih testih inteligence.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!