Kardamom je začimba, ki jo ljudje že stoletja uporabljajo v kulinariki. Svoje mesto je, zaradi blagodejnih učinkov, že davno nazaj dobila tudi v ljudski medicini. Preverite tri zdravilne učinke te dragocene začimbe.
Še danes velja za eno izmed najbolj priljubljenih začimb v nekaterih Arabskih deželah, v Indiji, Šrilanki … Vse bolj pogosto pa ga uporabljamo tudi na zahodu. Je sorodna ingverju. Prah pridobimo z mletjem semen, ki so prisotna v strokih. Ima zelo značilen okus in vonj, odlično dopolnjuje sladke in slane jedi. V kulinariki lahko uporabljamo stroke in semena. Z njim lahko popestrimo okus čaja in kave. Kardamom naj bi sicer veljal za tretjo najbolj dragoceno začimbo na svetu, takoj za žafranom in vaniljo.
Kardamom se lahko uživa tudi kot prehransko dopolnilo, saj naj bi imel izjemne zdravilne učinke. Poznane naj bi bile predvsem njegove protivnetne in antibakterijske lastnosti. Uživa se lahko njegova semena, kardamom v prahu ali v obliki kapsule. Poznane pa so tudi blagodejne lastnosti eteričnega olja (le za zunanjo uporabo!). Opravljenih naj bi bilo tudi veliko manjših raziskav, ki naj bi potrdile številne pozitivne učinke kardamoma.
Uničuje bakterije in glivice
Z različnimi študijami so preverjali učinek eteričnega olja kardamoma na škodljive bakterije in glivice. Pokazale so, da je le-to zmožno uničiti različne vrste bakterij in glivic. Razlog naj bi bila njegova zmožnost, da uniči celično membrano določene bakterije. Še več, avtorji študij so prišli do zaključka, da bi kardamom lahko bil pomembna sestavina v pripravkih z antimikrobnim delovanjem.
Odpravlja slab zadah
Kardamom pa naj bi pozitivno deloval tudi na zdravje ust. Z njim naj bi odpravili slab zadah, blagodejno pa naj bi deloval tudi na bolezni dlesni in karies. Razlog za to naj bi bilo njegovo protivnetno delovanje, kar je pokazala tudi manjša študija, s katero so ugotovili, da naj bi izvleček kardamoma izničil bakterije, ki vodijo do kariesa in vnetja. Z drugo študijo pa so ugotovili, da naj bi žvečenje semen kardamoma pomagalo do boljšega ravnovesja pH v ustih.
Blagodejno deluje na prebavo
V ljudski medicini je kardamom dobro poznana začimba, ki pomaga pri urejanju prebave. A tudi znanost danes ugotavlja, da se ponaša s številnimi pozitivnimi učinki na prebavni trakt. Uživali ga naj bi za lajšanje slabosti, napenjanja, zgage, zaprtosti, nekatere študije pa celo kažejo, da naj bi pomagal pri želodčnih razjedah. Pri blagih prebavnih motnjah, kot je npr. napenjanje, lahko pripravimo čaj iz kardamoma: v vrelo vodo zmešamo žličko kardamoma in počakamo 10 minut ter pijemo po požirkih.
Številne druge študije kažejo, da bi kardamom lahko pozitivno deloval na nižanje krvnega sladkorja, na srce in ožilje, na jetra in celo uničeval rakave celice. A je za potrditev potrebnih še več obsežnejših raziskav.
Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se obrnite na ustreznega strokovnjaka.
VIR: https://www.medicalnewstoday.com/ in https://www.healthline.com/
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!