Ideja za izlet: Sveti Lovrenc nad Polhovim Gradcem – kratek, strm vzpon

Magazin 19. Feb 202207:00
Sveti Lovrenc nad Polhovim Gradcem
DDD

Sveti Lovrenc ali Polhograjska gora ali le Gora je lep vzpon v bližini Ljubljane, ki ponuja še boljši trening za pljuča in noge kot priljubljena Šmarna. Na vrhu je simpatična cerkvica in obzidje, na katerem si lahko odpočijete. Po spustu v dolino pa si lahko ogledate še grajski kompleks v Polhovem gradcu ter obiščete Muzej pošte in komunikacij.

Na vrh 824 metrov visoke gore Sveti Lovrenc vodi devet lakih in označenih poti. Do vrha boste porabili od 40 minut do 1 ure in 15 minut, odvisno od poti in tudi od hitrosti vaše hoje. Naj pa vas že zdaj psihično pripravimo, da med potjo ni prav veliko počivanja in ravnih poti, ampak na koncu boste naredili fantastičen kondicijski trening. Na vrhu stoji cerkvica, posvečena Svetemu Lovrencu, ki je bila prvič pisno omenjena leta 1526. Vzpon je primeren za vso družino, samo skrbno izberite pot, da ne bo prestrma.

Sveti Lovrenc nad Polhovim gradcem
DDD

Polhov Gradec

Polhov Gradec ima bogato kulturno dediščino in zanimivo hribovito okolico s številnimi cerkvami po pobočjih. Prvi dokazi o poselitvi segajo v staro železno dobo, vidni znaki, da tu živi dobitnica zlate olimpijske kolajne Urša Bogataj, pa so na vsakem ovinku. Največja znamenitost v Polhovem Gradcu je grajski kompleks, grad je bil dograjen po potresu v 16. stoletju, danes pa je prenovljen in so v njem Muzej pošte in telekomunikacij, krajevni muzej in poročna dvorana.

Polhov Gradec
DDD

Grad je obdan z grajskim parkom, v katerem se bohoti znamenita velika stara lipa. Grajsko dvorišče krasi zelo lep Neptunov vodnjak z vklesano letnico 1696 in grbom Polhograjskih baronov. Priporočamo tudi obisk Polhovega doživljajskega parka in ogled čebelarske razstave.