Japonski močiji, ki številnim prinašajo trenutke radosti, so lahko tudi smrtno nevarni. Zaradi te slaščice v Aziji namreč vsako leto umre nekaj ljudi.
Majhno, okroglo in rahlo žvečljivo riževo sladico, ki je še posebej priljubljene v Aziji, že dolgo uživamo tudi v Evropi.
Gre za moči, ki jih pripravljajo na številne načine, a je najpogostejši daifiku – okrogla slaščica, polnjena z različnimi sestavinami, kot so tradicionalna fižolova pasta, črni sezam in arašidi. Nadeve pa včasih pripravijo tudi iz sladoleda. Da bi bila čim bolj privlačna, jo pogosto obarvajo z jedilnimi barvami, piše portal Punkufer.
Ker je testo narejeno iz riževe moke, ima nevtralni okus, zato ga ponekod postrežejo tudi pri slanih jedeh, najpogosteje k juham in prigrizkom. Priprava močija se začne z dolgotrajnim postopkom mletja riža na pari. Za pripravo testa pa uporabljajo riž močigom. Ko naredijo testo, ga oblikujejo v kroglice.
Čeprav naj bi izviral iz Kitajske, močije že stoletja povezujejo z Japonsko. Prvotno so te slaščice pripravljali v obdobju yayoi (železni dobi), privoščili pa so si jih lahko le bogatejši. Priljubljena je bila do obdobja heian (zadnje obdobje klasične japonske zgodovine, ki velja za vrhunec kulture), ko so jih pripravljali in stregli med verskimi obredi, saj so ljudje verjeli, da prinašajo srečo in zdravje.
A riževa sladica, ki je marsikomu še posebej pri srcu, lahko povzroči tudi smrt. Med praznovanji novega leta se v Aziji vsako leto zaradi močijev zaduši nekaj ljudi, piše Punkufer.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje