Predsednica Pirc Musar se brani: “Plaz kritik na mojo odločitev je prekomeren”

Slovenija 05. Okt 202310:34 > 14:31 31 komentarjev
Predsednica Pirc Musar
Predsednica Pirc Musar (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar dan po odločitvi, da prekine sodelovanje s članico Mladinskega posvetovalnega odbora Saro Štiglic, še vedno zagovarja svojo odločitev. Plaz kritik na njen odziv je na družbenem omrežju X označila za prekomeren, ob tem pa je citirala Evelyn Beatrice Hall, angleško pisateljico: "Ne strinjam se s tem, kar govoriš, ampak bom do smrti branila tvojo pravico, da to poveš." V podporo Sari Štiglic je danes iz posvetovalnega odbora sicer izstopil še en član Luka Hiti. Do pred kratkim štiričlanski odbor ima tako le še eno članico.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v sredo zaradi protestnega podiranja zastavic nasprotnikov pravice do splava prekinila sodelovanje s članico Mladinskega posvetovalnega odbora Saro Štiglic.

Na popoldanski novinarski konferenci je svojo odločitev, da prekine sodelovanje s Saro Štiglic, utemeljila z besedami, da ima pravico do svobode govora vsak, če se še tako ne strinjamo z njim. Ob tem je poudarila, da moramo tako kot ustavno pravico do splava varovati tudi pravico do svobode izražanja.

Njena odločitev je naletela na številne kritike, predsednica pa je danes v zapisu na družbenem omrežju X “plaz kritik označila za prekomeren”. V prvem tvitu, ki so ga pozneje v uradu predsednice uredili, je zapisala, da je plaz kritik tudi neupravičen.

Socialna psihologinja dr. Metka Mencin z ljubljanske fakultete za družbene vede je odločitev predsednice republike analizirala za N1. Več v prispevku Metka Mencin za N1: Pričakovala bi, da bo predsednica aktivistko podprla.

“Če bi pri nas razumeli Evelyn Beatrice Hall I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it,* potem bi bil ‘aktivizem’ gdč. Štiglic in tistih na drugi strani, ko zažigajo denimo mavrične zastave, splošno nesprejemljiv. Svoboda izražanja pač ne pozna ‘naših’ in ‘njihovih’,” je še zapisala v tvitu.

*Prevod citata: “Ne strinjam se s tem, kar govoriš, ampak bom do smrti branila tvojo pravico, da to poveš.” 

Čeprav je predsednica v izjavi dejala, da je Saro Štiglic prosila, da nadaljuje svoj aktivizem, je danes aktivizem postavila v navednice. Iz do včeraj štiričlanskega Mladinskega posvetovalnega odbora je sicer že v sredo izstopil član Vid Čeplak Mencin, dan kasneje pa je iz njega izstopil še Luka Hiti. V posvetovalnem odboru je zdaj tako le še ena članica Lucija Karnelutti.

I8M o napaki predsednice države

Na današnje pojasnilo predsednice Pirc Musar se je odzval Inštitut 8. marec. Zapisali so, da besede predsednice kažejo na jasno nerazumevanje človekovih pravic in da gre za arogantno ter vzvišeno držo.

“Napaka, ki jo dela predsednica države, je, da enači odmikanje zastavic na Kongresnem trgu in sežiganje mavrične zastave. Logika je obratna. Zastave na Kongresnem trgu so oblika izvajanja pritiska na odločitev o rojstvu otrok. So nasilje. Nasilje, ki ga lahko primerjamo z zažiganjem mavričnih zastav,” so zapisali v I8M.

Združenje Ona ve: Predsednica sprejela odločitev, za katero prevzema vso odgovornost

Za odziv na odločitev predsednice republike smo zaprosili tudi Združenje Ona ve, ki ga je soustanovila predsednica Pirc Musar. Iz združenja so za N1 sporočili, da je “predsednica države sprejela odločitev, za katero prevzema vso odgovornost”.

“V Združenju Ona ve verjamemo v svobodo izražanja mnenj, tudi ko se ne strinjamo z njimi. Braniti temeljne svoboščine je naloga vseh nas. Želimo pa si družbe, v kateri se bomo lahko odprto, iskreno in spoštljivo ter brez obsojanja vnaprej pogovarjali tudi o temah, ki nas razdvajajo,” so zapisali.

Predsednica Nataša Pirc Musar je svoje stališče do pravice do splava že v predvolilni kampanji večkrat pojasnjevala. Tudi za N1, ko je v oddaji N1 STUDIO med drugim dejala, da bo to pravico vselej zagovarjala. Njeno izjavo si lahko pogledate v spodnjem posnetku: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje