Je splet sploh lahko varen za otroke? Napotki za starše

Magazin 04. Apr 202217:45 0 komentarjev
Otroci
Profimedia

Zagotovo si kot starš ne želite, da bi otrok na spletu doživel kakšno negativno izkušnjo, a žal se bo verjetno z njo slej ko prej soočil. Zato preberite, zakaj je dobro z otrokom govoriti o uporabi družbenega omrežja TikTok.

Vendarle lahko veliko naredite za otrokovo varno uporabo spleta in poskrbite, da bo prepoznal neprimeren stik in pravilno ukrepal.

Z otrokom se pogovorite o naslednjih stvareh:

Kakšne naj bodo nastavitve profilov na družbenih omrežjih?

Imejte pregled nad tem, katera družbena omrežja otrok uporablja, in se z njim sprehodite skozi nastavitve. Naj ohrani čim več zasebnosti s preprečevanjem, da bi lahko kdorkoli videl njegove slike, povezave s prijatelji, komentarje … Skupaj določita, kje so meje, ki se jih ne sme prekoračiti. Pokažite, da otroku zaupate, da se bo držal dogovorjenega.

Neprimeren stik

Dogovorite se, kaj storiti, ko otrok prejme prošnjo za prijateljstvo od neznanca ali preko pogovora z njim stik vzpostavi nekdo, ki ga ne pozna. Če je dovolj star, bo znal sam prepoznati znake, da nekaj ni vredu, vseeno pa je dobro, da situacijo poznate tudi vi. Najbolje bo, da otrok stik takoj blokira in odstrani s seznama prijateljev ter se ne odziva na sporočila. Družbena omrežja nudijo tudi možnost prijave profilov, če imate za to dober razlog.

Kakšne fotografije objaviti?

Kar objavite na spletu, tam ostane za vedno, tudi ko fotografije izbrišete. Zato je treba biti pri objavi zelo previden. Z otrokom določita, katere fotografije so sprejemljive za objavo in katere ne. Povejte, kdo je lahko na fotografiji in kdo ne (npr. mlajši bratje ali sestre, drugi družinski člani), ali se dogovorite, da boste odobrili vsako sliko pred objavo na družbenem omrežju. Če se vam zdi potrebno, določite tudi število slik, ki jih otrok lahko objavi.

Če je otrok še premajhen, da bi sam jadral po spletu, pa bi mu to radi omogočili, bodite ob njem in preverjajte, katere strani obiskuje. Nastavite varnostne ukrepe, ki ga bodo ustavili, ko bo zašel na neprimerne vsebine, in bodite pozorni na to, s kom se pogovarja v klepetalnicah.

Tu pa je še nekaj napotkov, zakaj je omrežje TikTok za otroke lahko nevarno:

  • Izzivi, ki krožijo med uporabniki

Najbolj očitna rdeča zastavica so nevarni izzivi, ki jih izvajajo mlajši in starejši po vsem svetu. Nekateri izzivi so celo zahtevali nekaj življenj, pri drugih so se uporabniki poškodovali.

  • Vsi lahko vidijo vse

Aplikacija ne zahteva vpisa in ustvarjanje osebnega profila za ogled videov. Vidi jih lahko kdorkoli, ki naleti na povezavo do določene vsebine. Torej je otrok izpostavljen prav vsemu, kar se znajde na TikToku.

  • Preklinjanje, neprimerne vsebine

Kot smo omenili pri prejšnji točki, ni filtra, ki bi skril neprimerno vsebino mladoletnim. Zato lahko otroci posnemajo na videz nedolžen ples, v pesmi pa se skriva veliko kletvic, ali po naključju naletijo na skoraj gole fotografije, se izpostavijo rasizmu in podobnemu.

  • Spletno ustrahovanje

Tako kot na vseh družbenih omrežjih, so tudi tu ljudje, ki se niso prišli zabavat, ampak škodit drugim. Hitro lahko pride do spletnega ustrahovanja, posebno če pride do izmenjave fotografij ali zavrnitve za opravljanje določenega izziva. Seveda pa obstaja še mnogo drugih razlogov, zakaj je lahko otrok žrtev ustrahovanja.

Vas zanima še več? Posledite našo Facebook stran N1 Magazin.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!