Kaj morate vedeti, če ste v zvezi z empatično osebo?

Magazin 13. Jun 202217:15 0 komentarjev
par
Profimedia

Preberite, katere značilnosti ima odnos, če ste v njem z občutljivim človekom.

1. Empati se lahko burno odzivajo

Empate oziroma zelo občutljive osebe pogosto prevzemajo močna čustva, čeprav jih včasih s težavo pojasnijo. V kočljivih situacijah lahko povsem zmrznejo ali pa se zaprejo vase, kar onemogoča dobro komunikacijo med partnerjema. Kadar se jim nakopiči preveč čustev, pa lahko izbruhnejo v jezi.

2. Nagnjeni so k najhujšim scenarijem

Kadar se ne morejo odkrito pogovoriti in izraziti občutkov, se še dolgo ukvarjajo s težavo. Znotraj jih žre, analizirajo vsako podrobnost, in tudi tisto, kar ni bilo izrečeno. Včasih si stvari predstavljajo mnogo hujše, kot so v resnici.

3. Vse vzamejo zelo osebno

Občutljivi ljudje močno zaznavajo vsak ton, analizirajo govorico telesa, zelo dobro znajo prebrati partnerja in iščejo svoje razlage za njihovo vedenje – včasih je vse res, včasih pa um kreira po svoje.

4. Pogosto se lahko počutijo odrinjene

Že velikokrat so slišali, da so drugačni, posebni, da jih preveč skrbi … in to lahko slabo vpliva na njihovo samopodobo. Posledično jim je težko priznati, kaj potrebujejo. Kadar se čutijo zavrnjene, jih to močno prizadene in partnerja začnejo obtoževati, saj ne izpolni njihovih potreb.

Vse to še ne pomeni, da odnos z empatičnimi ljudmi terja ogromno napora. Njihova občutljivost je pravzaprav poseben dar in na takšni osnovi se lahko zgradi čudovito razmerje – izpolnjeno, globoko, čuteče in ljubeče. Pogoj pa je, da imata partnerja uspešno komunikacijo.

Zavedati se je treba, da je vsak odgovoren za svoje počutje. Empati mnogokrat pričakujejo, da jih bo partner osrečil, tega pa seveda ne more narediti, še zlasti če je po naravi bolj zadržan in težko izraža svoje občutke, kar privede do turbulenc v zvezi.

Empati se morajo počutiti varno in sproščeno, da lahko izlijejo svoja čustva, svojo bolečino in pričakovanja. Partnerja morata drug drugemu dajati občutek, da si lahko povesta vse, kar jima leži na duši, in sprejmeta morebitne drugačne poglede. V mirnem okolju se na ta način lahko razrešijo nesporazumi in partnerja lahko skupaj rasteta.

Ključ za uspešen odnos z empatom je torej, tako kot v vseh odnosih, v odprti komunikaciji in medsebojnem sprejemanju.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!