
Med upravičeno velja za superživilo. Tri nutricionistke so razkrile, kaj lahko pričakujete, če ga uživate vsak dan.
Med je praktično nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu.
Že dolgo je znano, da ima številne učinkovine, ki pozitivno vplivajo na mnoge sisteme v našem telesu, zato ni čudno, da je postal tudi del ljudske medicine, ki mu zdravilne učinke priznava tudi uradna medicina.
Bogastvo prebiotikov
Raziskave kažejo, da ima med izjemno pozitiven vpliv na prebavni sistem.
Bogat je s prebiotiki – spojinami, ki hranijo in spodbujajo rast zdravih bakterij v črevesju, pojasnjuje dr. Jacqueline A. Vernarelli, prehranska epidemiologinja in profesorica na univerzi Sacred Heart, navaja portal N1 Hrvaška.
"Vključitev medu v vsakodnevno prehrano lahko pomaga pri ohranjanju zdrave črevesne flore," pravi.
Ko imate v črevesju več koristnih bakterij, to pripomore k boljši prebavi in absorpciji hranil, dodaja Vernarelli.
Poleg tega lahko med zavira rast škodljivih bakterij, ki povzročajo okužbe in bolezni.
Močan antioksidant
Ena večjih prednosti medu je, da vsebuje obilico flavonoidov in fenolov – molekul z močnimi antioksidativnimi lastnostmi.
Antioksidanti pomagajo zmanjšati oksidativni stres, torej neravnovesje prostih radikalov, ki poškodujejo celice.
To prispeva k splošnemu zdravju, pravi Vernarelli, a koristi so še posebej izrazite za možgane.
Fenoli v medu namreč ščitijo možganske celice in lahko preprečujejo izgubo spomina, pojasnjuje dietetičarka Iveta Hill iz Kolorada.

Več energije, brez nenadnih padcev
Redno uživanje medu lahko poskrbi za več energije. Razlog je preprost – gre za naravne sladkorje, ki jih telo hitro porabi za gorivo.
"Med vsebuje naravne, ne dodane sladkorje, in ima relativno nizek glikemični indeks, kar pomeni, da sladkor v krvi dviguje počasneje in bolj stabilno kot rafiniran sladkor," pojasnjuje Vernarelli.
Velika metaanaliza je pokazala, da lahko med izboljša uravnavanje krvnega sladkorja, nekatere živalske študije pa celo nakazujejo, da lahko zniža raven glukoze na tešče – verjetno zaradi redkih vrst sladkorjev, ki jih vsebuje.
Ljudje s sladkorno boleznijo ali pred diabetičnim stanjem naj se pred povečanjem vnosa medu posvetujejo z zdravnikom.
Manj boste kašljali
Res je – med lahko lajša kašelj.
"Deluje tako, da obloži grlo, ustvari zaščitno plast, zmanjša draženje in zavira kašelj," razlaga Lauren Manaker, registrirana dietetičarka in ustanoviteljica Nutrition Now Counseling.
Nekatere raziskave kažejo, da je lahko med celo učinkovitejši od nekaterih zdravil brez recepta, dodaja Hill.
Zato Manaker svetuje, da si pred spanjem privoščite žličko medu – samostojno ali raztopljeno v topli vodi – kar lahko pripomore k bolj mirnemu spancu.
Manj boste zbolevali
Med, še posebej surov, je znan po svojih antimikrobnih, antibakterijskih in protivnetnih lastnostih. Zaradi tega lahko pomaga telesu pri boju proti okužbam ter zmanjša tveganje za gripo ali prehlad.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje