Oglaševanje

Kaj se zgodi v telesu, če vsak dan zaužijete žlico medu

author
N1
26. okt 2025. 05:09
mlada nasmejana ženska s kozarcem medu v rokah
Foto: PROFIMEDIA

Med upravičeno velja za superživilo. Tri nutricionistke so razkrile, kaj lahko pričakujete, če ga uživate vsak dan.

Oglaševanje

Med je praktično nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu.

Že dolgo je znano, da ima številne učinkovine, ki pozitivno vplivajo na mnoge sisteme v našem telesu, zato ni čudno, da je postal tudi del ljudske medicine, ki mu zdravilne učinke priznava tudi uradna medicina.

Oglaševanje

Bogastvo prebiotikov

Raziskave kažejo, da ima med izjemno pozitiven vpliv na prebavni sistem.

Bogat je s prebiotiki – spojinami, ki hranijo in spodbujajo rast zdravih bakterij v črevesju, pojasnjuje dr. Jacqueline A. Vernarelli, prehranska epidemiologinja in profesorica na univerzi Sacred Heart, navaja portal N1 Hrvaška.

"Vključitev medu v vsakodnevno prehrano lahko pomaga pri ohranjanju zdrave črevesne flore," pravi.

Oglaševanje

Ko imate v črevesju več koristnih bakterij, to pripomore k boljši prebavi in absorpciji hranil, dodaja Vernarelli.

Poleg tega lahko med zavira rast škodljivih bakterij, ki povzročajo okužbe in bolezni.

Močan antioksidant

Ena večjih prednosti medu je, da vsebuje obilico flavonoidov in fenolov – molekul z močnimi antioksidativnimi lastnostmi.

Oglaševanje

Antioksidanti pomagajo zmanjšati oksidativni stres, torej neravnovesje prostih radikalov, ki poškodujejo celice.

To prispeva k splošnemu zdravju, pravi Vernarelli, a koristi so še posebej izrazite za možgane.

Fenoli v medu namreč ščitijo možganske celice in lahko preprečujejo izgubo spomina, pojasnjuje dietetičarka Iveta Hill iz Kolorada.

med, kozarec z medom, kozarec medu
PROFIMEDIA

Več energije, brez nenadnih padcev

Redno uživanje medu lahko poskrbi za več energije. Razlog je preprost – gre za naravne sladkorje, ki jih telo hitro porabi za gorivo.

Oglaševanje

"Med vsebuje naravne, ne dodane sladkorje, in ima relativno nizek glikemični indeks, kar pomeni, da sladkor v krvi dviguje počasneje in bolj stabilno kot rafiniran sladkor," pojasnjuje Vernarelli.

Velika metaanaliza je pokazala, da lahko med izboljša uravnavanje krvnega sladkorja, nekatere živalske študije pa celo nakazujejo, da lahko zniža raven glukoze na tešče – verjetno zaradi redkih vrst sladkorjev, ki jih vsebuje.

Ljudje s sladkorno boleznijo ali pred diabetičnim stanjem naj se pred povečanjem vnosa medu posvetujejo z zdravnikom.

Oglaševanje

Manj boste kašljali

Res je – med lahko lajša kašelj.

"Deluje tako, da obloži grlo, ustvari zaščitno plast, zmanjša draženje in zavira kašelj," razlaga Lauren Manaker, registrirana dietetičarka in ustanoviteljica Nutrition Now Counseling.

Nekatere raziskave kažejo, da je lahko med celo učinkovitejši od nekaterih zdravil brez recepta, dodaja Hill.

Zato Manaker svetuje, da si pred spanjem privoščite žličko medu – samostojno ali raztopljeno v topli vodi – kar lahko pripomore k bolj mirnemu spancu.

Manj boste zbolevali

Med, še posebej surov, je znan po svojih antimikrobnih, antibakterijskih in protivnetnih lastnostih. Zaradi tega lahko pomaga telesu pri boju proti okužbam ter zmanjša tveganje za gripo ali prehlad.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih