Kakšne učinke ima gazirana voda na naše zdravje?

Magazin 10. Feb 202421:25 2 komentarja
gazirana voda
Foto: PROFIMEDIA

Veliko ljudi raje kot po navadni poseže po gazirani vodi. Ali ima enake učinke kot navadna voda?

Je gazirana voda bolj zdrava od navadne? Profesor s škotske univerze pravi, da “niti blizu”.

“Gazirana voda ima zanemarljiv učinek na hidracijo telesa v primerjavi z navadno vodo,” je pojasnil profesor Ronald Mogan s škotske univerze St. Andrews. Mogan je eden od avtorjev študije iz leta 2016, ki je primerjala hidracijske učinke različnih pijač, piše N1 Beograd.

Dietetičarka in nutricionistka Jen Baum pa meni, da je gazirana voda lahko dober nadomestek za tiste, ki niso ljubitelji navadne vode. “Bolje je, da popijejo vsaj nekaj tekočine. Torej je za hidracijo dobra tudi gazirana pijača,” je dejala.

A gazirana voda ima nekaj slabih učinkov na zdravje, predvsem na zobno sklenino. Ameriška zobozdravnica Cerisa Moncajo je za BuzzFeed pojasnila, da gazirana voda v ustih povzroči kemično reakcijo. “Ta spremeni ogljikov dioksid v ogljikovo kislino, ta pa razjeda zobno sklenino,” je pojasnila. Po njenih besedah je sklenina zunanja zaščitna struktura naših zob. “Ko je zobna sklenina ogrožena, to vodi do vrste zobnih težav, kot je gniloba zob ali povečana občutljivost,” je sklenila Moncajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje