Kako lahko pomagamo psu, ki po lockdownu trpi za ločitveno tesnobo

Magazin 22. Nov 202120:00
pes
Profimedia

Naši pasji prijatelji pogosto preživljajo daljša obdobja sami doma, zato je zagotavljanje kakršnekoli oblike zabave in zaposlenosti zelo koristno – tako za pse kot njihove lastnike. 

Med epidemijo se veliko psov spopada z ločitveno tesnobo. Medtem ko so obdobja omejevanja gibanja za nas težka, naši pasji prijatelji uživajo vso naklonjenost. Med epidemijo so številni psi v družbi lastnikov uživali dlje kot običajno. Toda postopno vračanje na delovna mesta in vse več drugih obveznosti je za pse pomenilo (spet) več časa v svoji družbi.

Nekateri – zlasti tisti psi, ki so se družini pridružili prav na začetku pandemije – imajo zdaj največ težav s prilagajanjem na nov način življenja.

Nekateri psi uživajo v samoti. Takrat imajo priložnost, da si privoščijo malce miru in obvezen počitek – psi lahko spijo do 16 ur na dan.

Pes
Profimedia

Pri drugih psih lahko to sproži problematično vedenje in lahko je precej skrb vzbujajoče. Lastniki običajno poročajo o pretiranem lajanju in zavijanju, odzivih na vsak zunanji zvok in gibanje in celo o destruktivnem vedenju. Kar ni le moteče in neprijetno za lastnika – takšno vedenje včasih prinese tudi stroške in občasno oteži odnose s sosedi – je tudi jasen znak stiske štirinožnega prijatelja.

Kako lahko pri tem pomaga televizija?

Obstaja več načinov, kako pomagati psu, ki je težko sam. To vključuje denimo:

  • interaktivne igrače za hranjenje,
  • poseben miren kotiček zanje,
  • sprehod, preden se odpravite na delo ali po opravkih.

Še ena pogosta metoda je prižgan radio ali televizija.

Beagle

Profimedia

Psi televizije ne gledajo na enak način, kot jo gledamo ljudje, vendar ne smete nikoli pozabiti, kako pozoren je vaš pes na vas. Pes se bo verjetno zavedal, da je čas, ko je televizija prižgana, čas, ko se umirimo in sprostimo. Ta asociacija je lahko koristna, saj bo pes verjetno miren tudi takrat, ko lastnika ni doma.

Pasme, ki rade lovijo, lahko gibanje na televiziji povsem prevzame – v tem primeru boste morda želeli vedeti, kaj je v bližini vaše televizije, za vsak primer, če postane zanimanje psa bolj živahno.

Psi so izjemno občutljivi na zvoke. Imajo zelo občutljiv sluh. Zelo spretni so pri orientiranju k izvoru zvoka. Določeni zvoki in frekvence bodo tako ali vznemirili ali pomirili vašega psa – ugotovite, na katere zvoke se odzove vaš pes in kako.

Prižgan radio ali televizija lahko tako daje tudi vtis “normalnosti” in prisotnosti, kar je lahko za psa zelo pomirjujoče. Televizija se lahko uporabi tudi pri šolanju in desenzibilizaciji psa na nenavadne zvoke, ki bi bili lahko zastrašujoči, ali za prikrivanje zunanjih zvokov, ki bi lahko motili psa.

Z ustvarjanjem pozitivnih asociacij na prizore in zvoke lahko štirinožnim prijateljem pomagamo, da se umirijo in sprostijo in tudi pri zmanjšanju tesnobe. Televizija, radio in orodja za učenje v kombinaciji z drugimi koristnimi življenjskimi izbirami, kot so vadba, prehrana, druženje in učenje, lahko veliko prispevajo k dobremu počutju in zdravju pasjega prijatelja.

Vir: www.dogtv.com