Kako primerno oskrbeti manjšo opeklino

Magazin 08. Okt 202113:58 0 komentarjev
družina
Profimedia

V kuhinji se nam večkrat lahko zgodi, da se med ustvarjanjem kulinaričnih dobrot nehote opečemo. Večina opečeno mesto hitro izpostavi ledeno mrzli vodi, vendar strokovnjaki to odsvetujejo.

V študiji svetujejo ravno nasprotno. Uporaba tople vode namesto hladne je bolj učinkovita metoda za preprečitev poškodbe tkiva in pripomore k normalnemu pretoku krvi na poškodovanem oziroma opečenem območju na koži.

Hladna voda pomaga ohladiti opeklino, vendar se približno po 20 minutah bolečina okrepi, saj je bila koža izpostavljena prenizki temperaturi.

Kaj torej storiti?

– Opeklino najprej za približno 20 minut izpostavite topli vodi, nato nanjo položite obkladek, vendar pazite, da ne bo prehladen, saj lahko v tem primeru opeklino še bolj razdražite. Obkladke lahko nanašate v intervalih od 5 do 15 minut.

– Na poškodovani predel nato nanesite antibiotično mazilo ali kremo, ki bo pomagalo preprečiti okužbe.

– Če se pojavi mehur ali več njih, jih nikar ne počite, saj lahko to vodi do okužbe. Če ste v skrbeh, poiščite zdravniško pomoč.

Aloe vera

Študije kažejo, da je aloe vera učinkovita pri zdravljenju opeklin. Deluje protivnetno, spodbuja cirkulacijo in preprečuje razmnoževanje bakterij.

Med

Med deluje protivnetno in je naravno protivnetno zdravilo.

Za zdravljenje opeklin pa nikakor ne uporabite:

Zobne paste: Nanašanje zobne paste na opeklino je lahko škodljivo zdravljenje, saj se lahko ob nanosu stanje opekline poslabša. Zobna pasta lahko bolečino še okrepi in poveča tveganje za okužbo.

Ledu: Led pomaga omiliti začetne bolečine, vendar upočasni proces zdravljenja.

Vsekakor pa svetujemo obisk zdravnika, če je poškodovan večji predel kože ali če se bolečina na poškodovanem območju stopnjuje oziroma ne izzveni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!